Τι είναι ομάδα;

Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία των ομάδων σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Από τις επαγγελματικές επιδόσεις, ως τις ερωτικές σχέσεις, όλοι μιλούν για ομαδικές προσπάθειες. Στην εποχή που άπαντες συμφωνούν για την απουσία ηγετών και την αναζήτηση αυτών, αλλά και για την έλλειψη εμπνευστών και ανθρώπων που θα συντονίσουν ομάδες ως ισότιμα μέλη και όχι ως προϊστάμενοι ή διοικητές, ζητείται ελπίς. Πράγματι, όλοι μας έχουμε ανάγκη την προστασία του συνόλου, των ομοϊδεατών, της αγέλης. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του ανθρωπίνου είδους στον πλανήτη, έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα. Ομαδικά. Μόνος του κανένας δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους, είτε αυτοί ονομάζονταν καιρικά φαινόμενα, είτε αυτοί ονομάζονταν ανήμερα θηρία που καιροφυλακτούσαν. Παράλληλα, και η τροφή με ομαδική προσπάθεια εξασφαλιζόταν.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στις μέρες μας να ακούμε «ευχολόγια». Να αναζητούμε το αυτονόητο και συχνά να επαναλαμβάνουμε σαν ρεφραίν: να είσαι ομαδικός, να είσαι team player, να ανήκεις κάπου, να προσέχεις το διπλανό σου, να δουλεύεις για το καλό της ομάδας! Τι είναι ομάδα όμως; Πως ορίζεται ή διασφαλίζεται η ομάδα; Τι είναι εκείνο που σε οδηγεί οικειοθελώς στην ενσωμάτωση σε ένα κοινωνικό σύνολο με κοινά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα σε θέτει προ των υποχρεώσεών σου προς αυτό κάθε τόσο; Με άλλα λόγια, τι αποζητάς για να γίνεις team player και να έχεις το νου σου σε κάποιον άλλο (προσοχή: αυτό καθόλου δεν σημαίνει να συμφωνείς σε όλα μαζί του ή να μην τσακώνεστε ποτέ);

Για μένα, λοιπόν, ομάδα είναι η νοιάξη. Το να έχεις το νου σου. Να προτρέχεις με τη σκέψη σου τις ανάγκες και τα «θέλω» του άλλου και να τα προλαβαίνεις. Να μοιράζεσαι στιγμές και να εφαρμόζεις αυταπάρνηση. Να βάζεις, μια στο τόσο, πάνω από το δικό σου συμφέρον, εκείνο του διπλανού. Και βέβαια, να θες να συναντιέσαι, να ανταμώνεις. Συχνά. Τακτικά. Γύρω από ένα τραπέζι, πάνω σε ένα κρεβάτι, ξυπόλητος στην αμμουδιά ή με αθλητικά παπούτσια στην εκκίνηση ενός αγώνα. Κάτι από όλα αυτά ή και όλα αυτά στις ιδανικές αναλογίες και στις κατάλληλες περιστάσεις. «Συμπαίκτης» ή «συναθλητής» σου πρέπει να είναι και ο ερωτικός σου σύντροφος, αλλά και ο καρδιακός φίλος της 30ετίας ή του τριημέρου. Κανόνες δεν υπάρχουν. Προαπαιτούμενα ούτε. Και για επετηρίδες, ουδείς λόγος. Μοναδική προϋπόθεση η σκέψη και το ενδιαφέρον, η μοιρασιά και η «συμμαχία».

Για όλους ή κάποιους από τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, για μένα ομάδα είναι το myathlete. Όλοι αυτοί οι «τρελοί» που μοιράζονται ωραίες στιγμές σε δρόμους, μονοπάτια, αναβάσεις, καταβάσεις, κατσάβραχα και «σάρες». Όλοι αυτοί οι «αλαφροΐσκιωτοι» συντρεχαλατζήδες που ταξιδεύουν σε πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού για να χαράξουν νέες διαδρομές και να δημιουργήσουν καινούργιες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θέλω να συναντώ κάθε τόσο, είτε με αθλητική περιβολή, είτε με πολιτικά ρούχα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κατάφεραν (χωρίς να το επιδιώξουν) να με κάνουν από μοναχικό τρεχαλατζή, περήφανο συντρεχαλατζή τους.

Χθες, τρέξαμε παρέα στο Δευκαλίωνα. Δεν μου αρέσουν τα βουνά, είναι γνωστό στην ομάδα. Σε κάθε αγώνα «σακατεύομαι». Είτε θα πέσω σε κάποια κατάβαση, είτε θα πέσω σε κάποια κατάβαση: μονόδρομος. Ωστόσο, και μόνο το να είμαι εκεί μαζί τους με «ξεσηκώνει» και με κάνει να «πατάω» όρκους και υποσχέσεις προς τον εαυτό μου. Τι σημασία έχουν μερικές γρατζουνιές μπροστά στο αντάμωμα με φίλους «συνεξαρτημένους»; Εξάλλου, από παιδί ένιωθα πιο γεμάτος κάθε που βρισκόμουν με «γρατζουνισμένα» γόνατα. Κι ας φώναζε η μάνα μου ότι δεν προσέχω. Άσε μας ρε μάνα.

Φίλτατοι συντρεχαλατζήδες μου, ευγνώμων.

Γιώργος Μυζάλης.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας myathlete.

 

Υ.Γ. Για την ιστορία, χθες στα Χνάρια του Δευκαλίωνα, στους Δελφούς, η ομάδα του #mytrail , αποτελούμενη από τριάντα (30) αθλητές, πέτυχε σημαντικές διακρίσεις, τόσο στη γενική κατάταξη, όσο και στις επιμέρους κατηγορίες. Πρώτη στις γυναίκες η Γεωργία Κανούτα και δεύτερη στην κατηγορία (18-40) η Εύχαρις Κασέγια. Στους άνδρες, δεύτερος στη γενική ο head coach μας Νίκος Δημητριάδης και δεύτερος στην κατηγορία (18-40) ο Χρήστος Καραγιώργος!!! Και του χρόνου να είμαστε καλά!!

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH