Θοδωρής Πρόκος: ξέχνα το χρόνο και απόλαυσέ το.

Παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα: άνθρωπος χαμηλών τόνων, μονίμως χαμογελαστός, ταγμένος στον αθλητισμό (με την πραγματική του διάσταση), δρομέας όλων των τερραίν, ο Θοδωρής Πρόκος γυμνάζεται εδώ και χρόνια με το myathlete. Το πιο πρόσφατο κατόρθωμά του, ο τερματισμός του στο πρώτο IRONMAN 70.3 που διεξήχθη στην Ελλάδα. Αφηφώντας έναν τραυματισμό της τελευταίας στιγμής, ο Θοδωρής «κατέβηκε» στον αγώνα και έφτασε στη γραμμή του τερματισμού με το γνώριμο χαμόγελο – σήμα κατατεθέν του.

Τι σε έκανε να αποφασίσεις τη συμμετοχή σου στο πρώτο IRONMANπου έγινε ποτέ στην Ελλάδα; Ποιο το αθλητικό σου background και πότε έκανες για πρώτη φορά τρίαθλο;

Θεώρησα ιδιαίτερη στιγμή το γεγονός ότι θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να συμμετάσχω και να ζήσω αυτή την αθλητική γιορτή. Το αθλητικό μου background ξεκινά από το ορεινό τρέξιμο όπου έχω συμμετάσχει σε μαραθωνίους βουνού αλλά και στον μαραθώνιο της Αθήνας. Το τρίαθλο το ξεκίνησα πριν από 2 χρόνια τον Ιούνιο του 2017 με πρώτο αγώνα το SprintTriathlon στο Ναύπλιο.

Πόσο καιρό διήρκεσε η προετοιμασία σου για το μεγάλο αυτό αγώνα και τι περιλάμβανε; Πως συνδυάστηκε με την καθημερινότητά σου; 

Η προετοιμασία μου διήρκησε 28 εβδομάδες και περιελάμβανε προπονήσεις κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο και βάρη και είχα κατά μέσο όρο 11 ώρες προπόνηση την εβδομάδα πάντα πρωί. Θα έλεγα σχετικά καλά, βεβαία κατά καιρούς χρειάστηκε να γίνουν ειδικές προσαρμογές. Η πρωινή προπόνηση μου ταιριάζει καλύτερα γιατί μπορώ να ελέγξω το ωράριο ενώ το απόγευμα πάντα κάτι προκύπτει.

Ποιο είναι το επάγγελμά σου; Τι αντιδράσεις είχες από το επαγγελματικό σου περιβάλλον για τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είμαι στο Μάρκετινγκ εταιρίας που ασχολείται με την τεχνολογία. Θα έλεγα μικτά αισθήματα άλλοι το θεώρησαν πολύ ωραίο και άλλοι υπερβολικό.

Πως θα χαρακτήριζες τη διοργάνωση του ελληνικού IRONMANσε σχέση με άλλες εγχώριες τριαθλητικές (ή μη) διοργανώσεις;

Η διοργάνωση ήταν πολύ καλή, ο συντονισμός πολύ καλός τώρα σε σχέση με άλλες αθλητικές οργανώσεις, τι να πω; το “transition area” ήταν πολύ τακτοποιημένο και μου άρεσε πολύ αυτό με τις ειδικές τσάντες για όλες τις φάσεις των αλλαγών.

Τι σε έκανε να επιλέξεις την ομάδα του myathleteγια την συμμετοχή και την προετοιμασία σου;

Με την ομάδα του MYATHLETE προπονούμαι από το 2015 και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος όχι μόνο από τις προπονητικές οδηγίες-κατευθύνσεις αλλά και από το δέσιμο που έχουμε όλα τα άτομα της ομάδας μεταξύ μας.

Πόσο σε βοήθησε η ομάδα και τα υπόλοιπα μέλη της, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και στο ΣΚ του αγώνα;

Ψυχολογικά πάρα πολύ, ανταλλάσσαμε ιδέες για την τακτική και αστειευόμαστε για χαλάρωση ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία. Για να καταλάβουμε το άγχος έβαλα και έβγαλα to WetSuit την ημέρα του αγώνα 3 φορές Μία για να βάλω βαζελίνη στα πόδια την δεύτερη γιατί το έβαλα ανάποδα!! και την τρίτη μου λέει ένας φίλος σταμάτα να το κάνεις κουράστηκα να σε βλέπω!

Όταν είδες την αγριεμένη θάλασσα πριν από την εκκίνηση, σκέφτηκες – έστω και για μια στιγμή – να μην συμμετάσχεις τελικά; 

Δεν το κατάλαβα πόσο άγρια ήταν και αφού έμπαιναν και άλλοι δεν με προβλημάτισε καθόλου. Πέρασα την γραμμή πήγα στην παραλία ήρθε το πρώτο κύμα βούτηξα μέσα του και όλα καλά… και μετά πανικός τα κύματα με πήγαιναν πάνω-κάτω. Εκεί λοιπόν έκανα την ψυχανάλυση μου και είπα μικρός «γούσταρες να παίζεις με τα κύματα και τώρα που μπορείς αγχώνεσαι,  ξέχνα τον χρόνο και απόλαυσε το». Ε, μετά από αυτό άλλαξαν όλα κολύμπησα και συνέχισα ευχαριστημένος που μπορούσα να συμμετάσχω.

Τι κρατάς και τι «πετάς» από όλη αυτή τη διαδρομή; Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

Τα κρατάω όλα και δεν πετάω τίποτα. Δεν θα μπορούσα άλλωστε. Η στιγμή που έχω κρατήσει είναι 6 ώρες 9 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.

Σκέφτομαι διαφορά ανάλογΌταν είσαι μέσα σε έναν αγώνα, τι σκέφτεσαι; Υπάρχει στο μυαλό σου ο προπονητής σου καθόλου; Αν ναι, πως τον σκέφτεσαι;

α με τον αγώνα στο κολύμπι την τεχνική, στο ποδήλατο και στο δρομικό τρέξιμο παρακολουθώ την διαδρομή και τον μυαλό μου πετάγεται από σκέψη σε σκέψη και ενίοτε και τον χρόνο. Στο ορεινό τρέξιμο απολαμβάνω την φύση, ειδικά όταν δεν είμαι σε ανηφόρα!! Τώρα τον προπονητή μου δεν τον σκέφτομαι κατά την διάρκεια του αγώνα.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αν διοργανωθεί στην Ελλάδα fullIRONMANθα είσαι εκεί; 

Για αυτό δεν ξέρω εξαρτάται πότε, μπορώ να πω όμως όταν ήμουν στο 18Km του τρεξίματος μία από τις σκέψεις που έκανα ήταν ότι δεν θα το άντεχα αν είχα να κάνω άλλα 24 Κm!! Και μου έλειπαν και 90 Km ποδήλατο!!  

Tι είναι αυτό που μας κάνει να αναζητούμε τη δυσκολία στον αθλητισμό μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας; Τι είναι αυτό που σε σηκώνει από τον καναπέ σου τόσο συστηματικά;

Θεωρώ ότι ψάχνουμε να βρούμε τα όρια μας ο καθένας όμως με τον τρόπο του.Βάζεις ένα στόχο ή σου μπαίνει μια ιδέα στο κεφάλι για κάτι που θα ήθελες να κάνεις το αναλύεις και βλέπεις τι χρειάζεται. Όταν περάσεις από όλα αυτά τα στάδια το να σηκωθείς από τον καναπέ δεν είναι πρόβλημα γιατί έχεις εντάξει ένα στόχο στην καθημερινότητα σου και γνωρίζεις πολύ καλά ότι για να φτάσεις εκεί πρέπει να ανέβεις όλα εκείνα τα μικρά σκαλοπατάκια που κάθε άλλο παρά καναπέ θυμίζουν.

Σε ποιον/ποιους αφιερώνεις τον τερματισμό σου και γιατί;

Τον αγώνα τον αφιερώνω στην οικογένεια μου για την υποστήριξη τους καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και στους προπονητές μου Νίκο Δημητριάδη, Ευρώπη Κακογιαννάκη και Αγγελική Σκούμπα για την οργάνωση της προετοιμασίας μου σε ένα τόσο απαιτητικό αγώνα που τελείωσε χωρίς απρόοπτα.

Γιώργος Μυζάλης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας myathlete

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH