Το myathlete στο Hydra’s Trail 2018 για τα παιδιά του νησιού.

Μετά από κάθε τρανταχτή επιτυχία ενός αθλητή μας σε κάποια μεγάλη διοργάνωση του εξωτερικού, κυρίως στα ατομικά αθλήματα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις πρόσφατες του Λευτέρη Πετρούνια, της Άννας Κορακάκηκαι της Κατερίνας Στεφανίδη, ανοίγει μια συζήτηση περί προτύπων. Οι μεγάλοι αθλητές μας, τόσο στα ατομικά αθλήματα, όσο και στα ομαδικά (όπως διαχρονικά η εθνική ομάδα μπάσκετ και η αντίστοιχη του πόλο, αλλά και σποραδικά εκείνη του ποδοσφαίρου και άλλες) αναγορεύονται πρότυπα για τις νέες γενιές και η φράση – κλισέ που κυριαρχεί τις μέρες των επιτυχιών είναι: «να παραδειγματιστούν οι νέοι και η κοινωνία μας από την προσήλωση και τον επαγγελματισμό των αθλητών μας».

Πριν από λίγο καιρό, ο Βασίλης Σαμπράκος με άρθρο του στο gazzetta.gr πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: ελάχιστα παιδιά θα έχουν ως πρότυπο έναν από τους μεγάλους πρωταθλητές μας. Τα περισσότερα, όπως συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων, θα έχουν για πρότυπο το πιο κοντινό θαυμαστό τους πρόσωπο: το γονιό τους. Κάπως έτσι εξηγείται και το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία με όλες τις αρνητικές συνέπειές του. Για πολλά χρόνια, ο μέσος Έλληνας απέφευγε την άσκηση και «περνούσε» αυτή την αντίληψη και στα παιδιά του. Ωστόσο, τα μηνύματα που παίρνουμε, εμείς στο myathlete, από την ελληνική επαρχία κυρίως (όπου υπάρχει ακόμα ελεύθερος χρόνος και εξωτερικός χώρος και απεριόριστες δυνατότητες αθλοπαιδιών) είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

 

Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο του Spetses Mini Marathon 2017, ξεκινήσαμε μια δράση για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Πιο συγκεκριμένα, πήγαμε στο νησί των Σπετσών για το αγωνιστικό τριήμερο και, εκτός από τις καθιερωμένες δραστηριότητές μας (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο κλπ), συγκεντρώσαμε όσα παιδιά ενδιαφέρθηκαν για μια δωρεάν αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης. Η υποδοχή που έτυχε η προσπάθειά μας ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα και μας έκανε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. Στο κάτω – κάτω της γραφής, από παντού ακούγοντας προειδοποιήσεις και επισημάνσεις για την παιδική παχυσαρκία που μαστίζει τις νέες γενιές που έρχονται.

Η Καρολίνα Σκούρτη και ο Βασίλης Ζαμπέλης οργανώνουν μια ομάδα παιδιών για το παλίνδρομο τρέξιμο με φόντο την αψίδα εκκίνησης και τερματισμού του Hydra’s Trail.

Κάπως έτσι, με την καίρια και ουσιαστική αρωγή της ναυτιλιακής εταιρείας EMPIRE του Σταμάτη Μόλαρη, που στέκει χορηγός αυτής της προσπάθειας, και με τη βοήθεια και την σύμπραξη των τοπικών αρχών (ιδιαιτέρως του σπουδαίου παλαιού πρωταθλητή μας Παναγιώτη Χαραμή, αλλά και του Μανώλη Καραμήτσου) κινήσαμε για την Ύδρα το περασμένο ΣαββατοΚύριακο (31/3 – 1/4). Εκεί, στο πλαίσιο του Hydra’s Trail 2018 αυτή τη φορά εργομετρήσαμε δωρεάν τα μικρά παιδιά της Ύδρας. Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο (μα τόσο) ενθαρρυντικό, που έκανε την κούρασή μας πιο γλυκιά. Περισσότερα από εβδομήντα (70) παιδιά ήρθαν στο περίπτερό μας, που είχε στηθεί δίπλα από την αψίδα της εκκίνησης και του τερματισμού, για να μετρηθούν. Παιδιά όλων των ηλικιών, με τους γονείς τους ή και μόνα τους, μας πλησίασαν για να πάρουν πληροφορίες αλλά κυρίως για να συμμετάσχουν στις μετρήσεις μας.

Από αριστερά: Καρολίνα Σκούρτη, Νίκος Δημητριάδης και Παναγιώτης Χαραμής, το τρέξιμο της χώρας σε μια φωτογραφία.
Βασίλης Ζαμπέλης και Νίκος Δημητριάδης. Αθλητής και προπονητής.

Για περισσότερες από οκτώ (8) ώρες, το επιστημονικό προσωπικό του myathlete με επικεφαλής τον εργοφυσιολόγο Νίκο Δημητριάδη, διεξήγαγε βασικές μετρήσεις φυσικής κατάστασης στα παιδιά που προσήλθαν, χωρισμένα σε ομάδες. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε πως δεν σηκώσαμε κεφάλι από τη δουλειά για όλη τη μέρα. Και θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφέραμε τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε η τοπική κοινωνία το εγχείρημά μας. Οπωσδήποτε οφείλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τον πρωταθλητή μας Βασίλη Ζαμπέλη που ήταν στο νησί και βοήθησε στο στήσιμο και στη διεξαγωγή των μετρήσεων. Συγκινητικό ενσταντανέ για όλους τους παρευρισκομένους, όταν ο Βασίλη Ζαμπέλης και ο Παναγιώτης Χαραμής (δεύτερος και τρίτος όλων των εποχών, αντίστοιχα, στην Ελλάδα στην απόσταση του Μαραθωνίου), παρέα, μετρούσαν με τη μεζούρα την απόσταση που θα έτρεχαν τα παιδιάκια του νησιού. Δίχως ίχνος «βεντετισμού» με αγνή φροντίδα για τα νέα παιδιά. Αξιοθαύμαστοι και αγαπητοί. Οι δυο γιοι του Βασίλη Ζαμπέλη, μάλιστα, συμμετείχαν και στις μετρήσεις μας.

 

Μετρήσεις ύψους, εκτός όλων των άλλων, στην Ύδρα.
Η Καρολίνα Σκούρτη εξηγεί: με το ένα, με το δύο, με το τρία…

Έτσι κύλησε το ολόκληρο το Σάββατο για το myathlete. Και την Κυριακή, οι άνθρωποί μας, με πρωτοστάτες το Νίκο Δημητριάδη και το Σταμάτη Μόλαρη (που είναι ο ίδιος δρομέας ικανότατος με επιδόσεις αξιοσημείωτες), συμμετείχαν στους αγώνες βουνού κερδίζοντας καλές θέσεις στη γενική κατάταξη και την κατηγορία τους. Συνδύασαν με άλλα λόγια το ωφέλιμον (του Σαββάτου) με το τερπνόν (της Κυριακής).

Τα «σύνεργα» της δουλειάς.

Η κοινωνική αυτή προσφορά, που πραγματοποιείται χάρη στην επιμονή και το όραμα του Σταμάτη Μόλαρη και της ναυτιλιακής εταιρείας EMPIRE, θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να εξαπλωθεί σε ολοένα και περισσότερα μέρη της χώρας, στο πλαίσιο ακόμα περισσότερων αγώνων βουνού ή δρόμου. Μείνετε συντονισμένοι.

Η ομάδα του myathlete.

 

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH