Χρήστος Βολικάκης, team sprint

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας. Ανασκόπηση αγώνων.

Στις 7-9 Σεπτεμβρίου 2018 διεξήχθη στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας ανδρών/γυναικών καθώς και το Πρωτάθλημα Όμνιουμ των μικρών κατηγοριών (Ε/Π/Ν/Κ).

Πρωταγωνιστής των αγώνων αντοχής, αναδείχθηκε ο μοναδικός διεθνής αθλητής της χώρας μας αυτή η στιγμή στην ποδηλασία πίστας, ο Χρήστος Βολικάκης (Πόρτο Λεόνε). Ο πρώην σπρίντερ από το Βόλο, κατέκτησε την πρώτη θέση σε σκράτς, πόντους, ομαδική καταδίωξη και μάντισον, ενώ αγωνίστηκε και στα παλιά του λημέρια, το ομαδικό σπρίντ, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, στο αγώνισμα του σκράτς (15χλμ), η ομάδα του Πόρτο Λεόνε έλεγξε τον αγώνα, αναχαιτίζοντας και την τελευταία επίθεση της κούρσας, αυτή του Θράκα Ιππέα Κομοτηνής. Όταν, μια στροφή πριν το καμπανάκι τερματισμού,  Χρήστος άνοιξε τον ρυθμό με τον Ζαφείρη Βολικάκη στη ρόδα του, το αποτέλεσμα ήταν ήδη καθορισμένο. Μόνο ο Ζήσης Σούλιος (Π.Σ. Κρόνος) κατάφερε να κρατηθεί εντός του slipstream των αδερφών Βολικάκη, παίρνοντας έτσι την τρίτη θέση, με τον Ζαφείρη δεύτερο και τον Χρήστο πρώτο.

Στον αγώνα των πόντων, απόστασης 120 γύρων (30 χλμ), η ομάδα του Πόρτο Λεόνε αγωνίστηκε με τους Τσιάντο και Βολικάκη. Ο δεύτερος και πάλι καθόρισε τον αγώνα. Όχι μόνο κέρδισε με 23 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη θέση, αλλά ήταν και αυτός που εγγυήθηκε την επιτυχία των Καστραντά (ΠΟΗ Κάστρο) και Βλαχάκη (Α.Ο. Θησέας), οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ενώ το ξεκόλλημα τους έμοιαζε να μην παίρνει μέτρα διαφοράς από το πελοτόν που κυνηγούσε μανιωδώς, ο Βολικάκης πέρασε μπροστά και με ένα δυνατό δίστροφο έδωσε στους ξεκολλημένους προβάδισμα μισής πίστας. Με μερικές ακόμα δυνατές αλλαγές, έκανε τις προσπάθειες τον αμυνόμενων σωματείων να μην ευοδώσουν. Η τελική βαθμολογία έγραψε: Βολικάκης 58, Καστραντάς 35, Βλαχάκης 33.

Στην ομαδική καταδίωξη (4χλμ), η ομάδα του Πόρτο Λεόνε και πάλι δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Με τους Λέλα, Τσιάντο, Ζαφείρη και Χρήστο Βολικάκη, κατέκτησε την παρθενική της πρώτη θέση στο αγώνισμα. Την έκπληξη έκανε η ομάδα του Σπαρτιατικού, που επικράτησε της κρητικής ομάδας του Τάλου Χανίων στη μάχη για τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στο αγώνισμα του μάντισον, η ομάδα του Πόρτο Λεόνε, με τα αδέρφια Βολικάκη ως πρωτεργάτες, κέρδισε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ομάδα του Θράκα Ιππέα (Τερζής-Πάσχος) και στην τρίτη την ομάδα του Σπαρτιατικού (Χρηστάκος-Φριτζήλας).

Αντώνης Αχτύπης (ΠΟΠ)
Αντώνης Αχτύπης (ΠΟΠ)

Το μοναδικό αγώνισμα στο οποίο δεν αγωνίστηκε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του κέιριν, ήταν αυτό της ατομικής καταδίωξης (4 χλμ). Εκεί, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2016, Γιώργος Σταυρακάκης (Τάλως), επικράτησε του Χάρη Καστραντά (ΠΟΗ Κάστρο) από τον προκριματικό κιόλας. Στον τελικό του αγωνίσματος για την πρώτη και δεύτερη θέση, ο Καστραντάς βγήκε εκτός κούρσας χωρίς να δώσει μάχη, ενώ ο Σταυρακάκης συνέχισε με στόχο να αγγίξει το πανελλήνιο ρεκόρ του Γιάννη Ταμουρίδη, χωρίς επιτυχία. Ολοκλήρωσε την κούρσα του σε 4:34:045.

Γιώργος Σταυρακάκης (ΠΟΧ Τάλως)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μάχη για την τρίτη και τέταρτη θέση, που εκτυλίχθηκε μεταξύ των Αντώνη Αχτύπη (Π.Ο.Πατρών) και Μιχάλη Μαυρικάκη (Π.Σ.Κρόνος). Ο Αχτύπης ξεκίνησε δυνατά, παίρνοντας κεφάλι αμέσως και μέσα σε έξι γύρους έβλεπε τον αντίπαλό του στην έξοδο της στροφής. Στα μισά της κούρσας, ο αθλητής της Πάτρας άρχισε να κάνει περάσματα μακριά από το 16.0 στο οποίο είχε ξεκινήσει, με τον Μαυρικάκη να κρατάει τον ίδιο σταθερό ρυθμό με τον οποίο ξεκίνησε. Τέσσερις στροφές από το τέλος, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την πλευρά της ομάδας του Κρόνου, με τον Μαυρικάκη τελικά να παίρνει την τρίτη θέση, μια εβδομάδα πριν το ξεκίνημα των αναβάσεων του Φθινοπώρου, όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Μιχάλης Μαυρικάκης (Π.Σ. Κρόνος)

Στα αγωνίσματα σπριντ, ο Σωτήρης Μπρέτας (ΠΟΗ Κάστρο) πήρε τις περισσότερες νίκες, με πρωτιά σε 200μ., κέιριν και 1000μ. Στο δεύτερο, η πτώση του Φαίδωνα Λαλαγιάννη στον τελικό ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς πτώσεων που χαρακτήρισαν το αγώνισμα. Ο αθλητής του Θησέα, στην προσπάθειά του να αποφύγει την πτώση που έγινε μπροστά του, βρέθηκε στο λευκό κομμάτι της πίστας και φτάνοντας στο βιράζ δεν κατάφερε να στρίψει, με αποτέλεσμα να ανέβει μέχρι το κάγκελο και μετά από πρόσκρουση να πέσει κάτω. Παρ’ όλα αυτά, ο Φαίδωνας είναι καλά στην υγεία του, με μερικές μελανιές και εκδορές για παράσημα. Την δεύτερη και τρίτη θέση στο αγώνισμα πήραν οι Καλογερόπουλος (Π.Ο.Πατρών) και Σωτηρακόπουλος (Π.Σ.Κρόνος).

Αργύρης Σωτηρακόπουλος (Π.Σ. Κρόνος)

Στο ομαδικό σπριντ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μάχη για το χρυσό, μεταξύ του Κρόνου και του Πόρτο Λεόνε. Η ομάδα των σπριντέρ του Κρόνου Νίκαιας, αποτελούμενη από τους Κουτσονικολή, Σωτηρακόπουλο και Φαλιακάκη, έπεσε στο νήμα με τους αθλητές αντοχής -πλέον- του Πόρτο Λεόνε. Οι Τσιάντος, Ζαφείρης και Χρήστος Βολικάκης, παρά τη στροφή τους στην αντοχή, έχουν μεγάλο παρελθόν σε αγωνίσματα ταχύτητας και κοίταξαν κατάματα τους αντιπάλους τους μέχρι την καρό σημαία. Έχασαν τελικά για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μπροστά από την ομάδα του Κάστρο Ηρακλείου.

Εκκίνηση ομαδικού σπριντ από την ομάδα του Κρόνου Νίκαιας.

Στις γυναίκες, η πρώτη μέρα έκλεισε με τη Βαρβάρα Φασόη (3:50:037) να κατακτά τον τίτλο στα 3000μ. ατομικής καταδίωξης, μπροστά από τις Χατζηστύλη (Α.Ο.Θησέας) (3:57:601) και Ζώγλη (Π.Σ.Κρόνος) (4:03:725) και την Ιωάννα Πλέγα να υπερασπίζεται επιτυχώς τον περσινό τίτλος της στα 200μ. ταχύτητας, μπροστά από τις Πλεσιώτη (Π.Σ.Θράκας Ιππέας) και Πρίντεζη (Π.Σ.Κρόνος). H Πλέγα, επικράτησε και στα 500μ. ταχύτητας (38:155) μπροστά από τις Φασόη (38:713) και Πρίντεζη (39:876).

Από το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα πίστας δεν έλειψε και η συνηθισμένη πλέον επίσκεψη των σταγόνων της βροχής. Εδώ και αρκετά χρόνια, η στέγη του «μικρού Καλατράβα» δεν καταφέρνει να κρατήσει στεγνό το πανάκριβο ξύλο του ποδηλατοδρομίου σε περίπτωση βροχής, με προπονητές και μέλη της ομοσπονδίας να τρέχουν να ελαττώσουν το κακό.

Στο αγώνισμα του σκράτς, η Ηρώ Μηλάκη του Π.Ο.Τρίπολης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με την Αθηνά Χατζηστύλη να παίρνει ξανά τη δεύτερη θέση, μπροστά από την Ιωάννα Πλέγα. Η αθλήτρια του Θησέα Ζωγράφου κατέκτησε ακόμα μια δεύτερη θέση, αυτή του αγωνίσματος κέιριν, πίσω από τη Μηλάκη και μπροστά από την Πλεσιώτη.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όμνιουμ μικρών κατηγοριών. Αγώνας αποκλεισμού Παίδων.
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όμνιουμ μικρών κατηγοριών. Αγώνας αποκλεισμού Παίδων.

Παράλληλα με το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, διεξήχθη και το πανελλήνιο πρωτάθλημα όμνιουμ μικρών κατηγοριών, με τους εξής νικητές:

Έφηβοι

 1. Παναγιώτης Καρατσιβής (ΠΓΣ Λάρισας)

 2. Βασίλης Ασημομύτης (Φοίβος Αχαρνών)

 3. Βασίλης Ζαννάκης (Α.Ο.Ανταίος)

Νεανίδες

 1. Σοφία Λιοδάκη (ΠΟΧ Τάλως)

 2. Χρυσή Σταυγιαννουδάκη (ΠΟΧ Τάλως)

 3. Φωτεινή Νικίτα (Α.Σ.Ρ. Έλαφος)

Παίδες

 1. Ηλίας Πατεράκης (ΠΟΧ Τάλως)

 2. Νικόλαος Μιχαήλ Δράκος (Π.Ο. Ροδήλιος Ρόδου)

 3. Βασίλης Κωσταντάκος (Σπαρτιατικός Γ.Σ.)

Κορασίδες

 1. Ελευθερία Ρηγοπούλου (ΑΕΚ Τρίπολης)

 2. Αθανασία Δοξαρά (ΠΓΣ Λάρισας)

 3. Παναγιώτα Μπέντα (Γ.Σ. Διαγόρας)

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH