Omphalios Cycling Classic. Η νίκη στο myathlete.

Ενώ ο Γύρος Θυσίας συνεχίζει να προσελκύει ορδές αθλητών και να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες στο ελληνικό ποδηλατικό ημερολόγιο, ο Ομφάλιος, με τη συνέπεια που διακρίνει τη διοργάνωση, τα υψομετρικά του και την κομβική ημερομηνία του, κατέχει με διαφορά τον τίτλο του δυσκολότερου ελληνικού αγώνα μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Και αυτό μόνο αν το Πρωτάθλημα έχει έστω 1800 μέτρα συνολικής θετικής υψομετρικής.

Στις 8.30 το πρωί της Κυριακής, δύο μόλις ώρες πριν την εκκίνηση του Omphalios Cycling Classic, έπλυνα την ποδηλατική μου μπλούζα και την άφησα να στεγνώσει στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου Ηνίοχος. Για κακή τύχη όλων μας, στέγνωσε μέσα σε 35 λεπτά.

Στις 10.40, μετά το καθιερωμένο πλέον τελετουργικό στο δωδεκάθεο, δόθηκε η εκκίνηση στην κατηγορία ανδρών-εφήβων. Ήταν η πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία του αγώνα, που η ανάβαση μέχρι την Αράχωβα δεν έγινε σε μορφή προεκκίνησης. (Έγινε μόνο στην κατηγορία μάστερ-γυναικών, που πήρε εκκίνηση δέκα λεπτά αργότερα). Αυτό σήμαινε πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα ακόμη χιλιόμετρα δύσκολης ανάβασης.

Σε αυτές τις συνθήκες κάθε μέτρο, κάθε χαμένη θερμίδα, κάθε γραμμάριο ιδρώτα, μετράει στο τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό αποφάσισα να βάλω τους αντιπάλους μου να ξοδέψουν μερικά από νωρίς. Έδωσα εξ’ αρχής ένα δυνατό ρυθμό τον οποίο συνέχισε ο συναθλητής και φίλος, Γιώργος Γιαννακόπουλος. Το τέμπο μας διήρκεσε μόλις 12 λεπτά, αλλά ήταν αρκετά για να μπουν όλοι σε αγωνιστική κατάσταση και να αρχίσουν να σπαταλούν την ενέργειά τους.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Έχοντας δουλέψει την αντοχή μας σε δύο προπονητικά camp τον περασμένο χειμώνα, ήξερα πως όλοι οι αθλητές του myathlete είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στην παρατεταμένη κόπωση του αγώνα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ανάβασης μέχρι το Λιβάδι Παρνασσού, προηγήθηκε ο Θοδωρής Πετρίδης αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Ν.Π.Ο Χαλκίδας. Το πελοτόν ακολουθούσε χωρίς να βιάζεται να κλείσει τη διαφορά. Αντιθέτως, όταν ο Χριστόπουλος (1000 Δένδρα) κυνήγησε την επίθεση του Καλονιάτη (Thiseas-World of Bike), όλα τα φαβορί θορυβήθηκαν. Ανέβηκε ο ρυθμός και οι Χριστόπουλος και Καλονιάτης σύντομα ήταν ξανά στην αγκαλιά του πελοτόν.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Συνέχισαν να γίνονται μικρές επιθέσεις και αλλαγές ρυθμού μέχρι την κατάβαση προς το Πολύδροσο. Αθλητές αδύναμοι στην ανηφόρα προσπαθούσαν να πάρουν διαφορά, ενώ αθλητές με σίγουρα πόδια, όπως οι Ξουρής, Μαγδανής (Aiolos) και Ηλιάδης (Kastro POH), “δοκίμαζαν το νερό”.

Η ομάδα του Αιόλου ήταν αυτή που ανέλαβε να ανεβάσει το πελοτόν μέχρι το Λιβάδι, με βασικό της στήριγμα τον Αλέξανδρο Αβδελά. Ο Άλεξ ένα χρόνο νωρίτερα πάλευε να κρατηθεί στο κυρίως γκρουπ του αγώνα με έναν αρκετά πιο αργό ρυθμό ανάβασης. Ένα χρόνο μετά, έκλεινε όλες τις επιθέσεις για χάρη των συναθλητών του και κρατούσε τέτοιο τέμπο που αποθάρρυνε αρκετούς. Ήταν με διαφορά ο αθλητής με τον υψηλότερο βαθμό βελτίωσης στον αγώνα.

Η κατάβαση προς το Πολύδροσο αποτελεί τον ορισμό του “εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις την κούρσα, αλλά σίγουρα μπορείς να την χάσεις”. Έμεινα με ασφάλεια στις πρώτες τρεις θέσεις του γκρουπ μέχρι να τελειώσουν οι φουρκέτες, ώστε να είμαι βέβαιος πως δεν θα καθορίσει κάποιος άλλος την τύχη μου. Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν οι Ευαγγελίου (Koropi APO) και Αβδελάς βρέθηκαν δίπλα μου στα τελευταία χιλιόμετρα της κατάβασης. Οι τρεις μας έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες καταβάσεων σε άγνωστες διαδρομές και η παρουσία τους δίπλα μου, με γέμιζε με εμπιστοσύνη.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.
Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Το πρώτο feed zone του αγώνα εμφανίστηκε γύρω στο 52ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Μετά την ένταση των προηγούμενων χιλιομέτρων, ο ρυθμός έπεσε δραματικά και όλοι έψαχναν τρόπο να εφοδιαστούν νερό. Ήταν η στιγμή που περίμενε ο Σπύρος Παπαδόγιαννης (Alfa-Sparta) για να κάνει την επίθεσή του. Μόνος και χωρίς κανέναν να τον ακολουθεί, χάθηκε στον ορίζοντα. Είχε μπροστά του 40 ευθειακά χιλιόμετρα πριν μπει στη Δαύλεια και άλλα 28 από εκεί μέχρι τον τερματισμό. Έχοντας πάρει αγωνιστικές μέρες από τον πρόσφατο Γύρο Αλβανίας, ήταν μια σχεδόν άγνωστη δύναμη στον αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, το πελοτόν του επέτρεψε να πάρει προβάδισμα μεγαλύτερο των δύο λεπτών.

Πίσω στο κυρίως γκρουπ, τον ρυθμό έδιναν οι ομάδες του Αιόλου και του Κάστρο, έως ότου αποφάσισαν πως δεν θέλουν να μεταφέρουν ένα τεμπέλικο γκρουπ ως τη Δαύλεια. Σύντομα, ο Αίολος έστειλε τον Αβδελά στην επίθεση για να εκπληρώσει το τελευταίο του έργο στον αγώνα και να δώσει λίγες στιγμές ξεκούρασης στους Ξουρή και Μαγδανή.

Τότε αναγκάστηκα να “ξοδέψω” και εγώ τους δικούς μου συναθλητές, ώστε να μην υπάρξουν και άλλες ανεπιθύμητες επιθέσεις.

Φτάσαμε στη Δαύλεια σχεδόν τρία λεπτά πίσω από τον Παπαδόγιαννη και ένα λεπτό πίσω από τον Αβδελά, ενώ πίσω από αυτόν και άλλοι αθλητές είχαν κάνει τη δική τους κίνηση στην ευθεία.

Τέτοιος ήταν ο ρυθμός, που μέχρι να βγούμε από τη Δαύλεια κάθε επίθεση είχε αναχαιτιστεί.

Επτά άτομα ήταν πλέον στην κεφαλή της κούρσας. Κουρμπέτης (PESA Asteras), Μαγδανής, Ξουρής, Σταυρακάκης (Talos-Anek Lines), Χριστόπουλος και Ηλιάδης. Μαζί και εγώ να ανοίγω το ρυθμό στα σημεία όπου η κλίση ανέβαινε ώστε να δω αν υποφέρουμε όλοι αρκετά.

Μετά τη Δαύλεια, η κλίση γίνεται σταθερή ανηφορική και ο άνεμος, βορειοανατολικός γαρ, ήταν μόνιμα στις πλάτες μας. Ο Μαγδανής ήταν αυτός που μπήκε μπροστά και κράτησε ένα δυνατό ρυθμό. Όχι υπερβολικά δυνατό, μα τόσο ώστε στη διάρκεια να αρχίσει να φθείρει τα πόδια όλων. Ως πρώην κωπηλάτης ολυμπιακού επιπέδου, ξέραμε πως έχει αθλητικό ταλέντο, μα τώρα το βλέπαμε στην πράξη. Ήμουν ακριβώς πίσω του από την αρχή αυτής της κίνησης και δεν μπορούσα να ελέγξω τους αντιπάλους μου. Ένιωθα δυσφορία και δεν μπορούσα να επιβεβαιώσω αν όλοι είχαν το ίδιο αίσθημα ή είμαι σε κακή μέρα.

Έπειτα ήρθε η μικρή, απότομη κατηφόρα πριν μπούμε στην τελική ανάβαση από Δίστομο προς Αράχωβα. Ο ρυθμός έπεσε και όλοι φάνηκαν απρόθυμοι να κρατήσουν δυνατό τέμπο. Ήταν φανερό πως ο Μαγδανής δεν είχε πιέσει μόνο εμένα. Από την άλλη, η δύο λεπτών κατηφόρα μου ήταν αρκετή για να ανακτήσω δυνάμεις.

Όσοι παρευρέθηκαν στο δεύτερο training camp του myathlete θα θυμούνται την ανάβαση προς το Δίδυμο όρος, την οποία αντιμετωπίσαμε μετά από περισσότερα από 100 χιλιόμετρα γρήγορου ρυθμού σε μικτό τερέν. Όταν μπήκαμε στην ανάβαση για Αράχωβα, ο Μούτσιος, ο 18χρονος αθλητής του Πόρτο Λεόνε κατάφερε να φτάσει το γκρουπ μας. Κάναμε πετάλι σαν να περιμέναμε να μαζέψουμε δυνάμεις, όμως εγώ τις είχα μαζέψει ήδη και έκανα την κίνησή μου. Όπως τότε στο Δίδυμο όρος, έβαλα το κεφάλι κάτω και επιτέθηκα.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Μετά από μισό λεπτό κοίταξα πίσω και δεν με ακολουθούσε κανείς. Δεν ξανακοίταξα. Ήρθε η Αγγελική Σκούμπα δίπλα μου για να με ενημερώσει πως ο Χριστόπουλος είναι ο μόνος που κλείνει τη διαφορά. Δεν ανέβασα άλλο τον ρυθμό. Συνέχισα και περίμενα να δω αν θα με πιάσει ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Ο Τάκης είναι ένας ιδιαίτερα δουλεμένος αναβάτης και οι διεθνείς συμμετοχές των τελευταίων ετών αλλά και εβδομάδων, του έχουν δώσει την ικανότητα να αντλεί δύναμη από τον πιο βαθύ λάκκο. Του πήρε περίπου δέκα λεπτά, αλλά βρέθηκε πίσω μου, χωρίς να μπορεί να συμβάλει αρχικά στον ρυθμό. Στα τελευταία τρία χιλιόμετρα, όπου η κλίση μαλάκωσε, μου έδωσε τέσσερις πολύτιμες αλλαγές και μπήκε πρώτος στην Αράχωβα.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Πίσω, ο Μαγδανής ήταν ο βασικός κυνηγός μας, με τον Τάκη Ξουρή να συμβάλλει ελαφρώς στον ρυθμό και τον Γιώργο Σταυρακάκη να περιμένει τη στιγμή για την επίθεσή του.

Μέσα στην Αράχωβα γινόταν πανικός. Τα οχήματα της αστυνομίας είχαν κολλήσει στη μέση του δρόμου, το κακό οδόστρωμα μας ανάγκαζε να κάνουμε σλάλομ και το χειροκρότημα των περαστικών μας γέμιζε αδρεναλίνη. Εξαιρετικός συνδυασμός για να με πιάσει αμόκ.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Μπήκαμε δυναμικά στην κατηφόρα και στην πρώτη αλλαγή κατάφερα να αποσπαστώ. Στην προσπάθειά του να πάρει αεροδυναμική στάση, ο Τάκης είχε πάθει κράμπα. Ήμουν πλέον μόνος, έχοντας μπροστά μου εννέα κατηφορικά χιλιόμετρα και δύο ελαφρώς ανηφορικά μέχρι να περάσω το μπαλόνι τερματισμού. Φοβήθηκα πως έχω κάνει βιαστική κίνηση, διότι, εάν οι τρεις είχαν παραμείνει ενωμένοι και έπιαναν τον Χριστόπουλο στην κατάβαση, θα είχαν αρκετή ορμή στην κατηφόρα για να μου κλείσουν -πιθανώς- τη διαφορά. Δεν έπιασαν ποτέ τον Χριστόπουλο και δεν έμαθα ποτέ αν μπήκαν μαζί στην κατάβαση.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou. All rights reserved.

Ξέρω μόνο πως έκατσα τόση ώρα κάτω από τη σέλα που το στήθος μου χτυπούσε στο steerer και μου έκανε μια μεγαλόπρεπη μελανιά στο στήθος.

Έχοντας ακριβώς πίσω την προπονήτριά μου στα τελευταία δύο ανηφορικά χιλιόμετρα, είχα το απαιτούμενο κίνητρο για να μην αφήσω ούτε μια πεταλιά χαμένη. Αυτή είναι η θέση του προπονητή στους μεγάλους αγώνες. Δίπλα στους αθλητές του. Η Αγγελική το απέδειξε περίτρανα. Πέρασα πρώτος το μπαλόνι χτυπώντας το στήθος μου με το δεξί χέρι. Με έπνιγε εκείνο το σκασμένο λάστιχο της 25ης Μαρτίου. Τερμάτισα 38 δεύτερα μπροστά από τον Χριστόπουλο και 1:04 μπροστά από τον Σταυρακάκη.

Είχα καιρό να νιώσω έτσι.

Omphalios & Granfondo Delfi 2019, Δελφοί, 9/6/2019 © 2019 Nassos Triantafyllou/The Cycling Journal. All rights reserved.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους αθλητές του myathlete για τις επιδόσεις τους σε αυτό τον αγώνα. Όλοι τους είχαν κάνει μια κούρσα στις δυνατότητές τους. Ο Βασίλης Χατζόπουλος κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία του και η Μυρτώ Τέσκου τη δεύτερη στη δική της, το βασικότερο όμως ήταν πως όλοι τους έγιναν μέρος του αγώνα και δεν αφέθηκαν στον ρυθμό άλλων.

Επόμενη στάση: Τοπικό Πρωτάθλημα Αττικής. Το εξ’ αναβολής.

Επίσημα αποτελέσματα κατηγορίας ελίτ.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH