Omfalios Gran Fondo

Ομφάλιος 2018. Πιο απαιτητικός από ποτέ.

Μια διοργάνωση που με την έβδομη συνεχόμενη (και όγδοη συνολικά) εμφάνισή της στο αγωνιστικό καλεντάρι αποτελεί θεσμό για την ελληνική ποδηλασία, φέτος ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας της ακόμα ψηλότερα.

Ο λόγος, για την αλλαγή του κλασικού σημείου τερματισμού, μπροστά στο μουσείο των Δελφών. Φέτος, η διοργάνωση, έχοντας αντιμετωπίσει μερικές δυσκολίες με τη γραμματεία του μουσείου, αποφάσισε να μεταφέρει τον τερματισμό της κοντά σε ένα άλλο σημείο ιστορικής σημασία (σ.σ. άλλωστε το να βρεις σημείο ιστορικής σημασίας στους Δελφούς είναι ευκολότερο και από το να βρεις διχρωμία σε δέρμα ποδηλάτη) το μουσείο Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού.

Omfalios Gran Fondo
Το γκρουπ των είκοσι ετοιμάζεται να κατηφορίσει προς το Πολύδροσο.

Αυτή η ασήμαντη -φαινομενικά- αλλαγή, σήμαινε πολλά για τα πόδια των αθλητών. Πλέον, θα έπρεπε μετά την κάθοδό τους από την Ε.Ο. Λιβαδειάς-Άμφισσας, να μπουν στους Δελφούς και να ανηφορίσουν προς το μουσείο Δελφικών Εορτών, σε δρόμους που η κλίση αγγίζει το 15%. Ήταν μια προσθήκη χιλίων πεντακοσίων μέτρων, ικανή να προσφέρει θέαμα και συγκινήσεις.

Ο όρκος των αθλητών προς τον θεό Δία δόθηκε στις έντεκα ακριβώς, κάτω από τον ασυνήθιστα έντονο για την εποχή ήλιο. Ο αλυτάρχης έδωσε το ελεύθερο στην επαρχιακή οδό Αράχωβας-Επταλόφου και το πελοτόν ξεχύθηκε στις πρώτες ανηφορικές φουρκέτες.

Οι έντονες αλλαγές ρυθμού ξεκαθάρισαν γρήγορα το τοπίο και ένα γκρουπ περίπου είκοσι αθλητών βρέθηκε στην κορυφή της κούρσας. Αυτό μπήκε πρώτο στην κατάβαση προς το Πολύδροσο, με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 80 χλμ./ώρα. και κανένας άλλος δεν κατάφερε να προσκολληθεί αργότερα. Έτσι, οι είκοσι έμειναν να παλέψουν για τη νίκη.

Αν υπήρχε βραβείο για τον πιο μαχητικό αθλητή της ημέρας, αυτό θα πήγαινε στον Αριστείδη Ντότσικα. Ο αθλητής του Θησέα αποσπάστηκε περίπου στο ύψος της Αμφίκλειας, την ώρα που η θερμοκρασία άγγιζε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Μαχόμενος με τη ζέστη, τον άνεμο και την αφυδάτωση, κατάφερε να μείνει αποσπασμένος έως την αρχή της ανάβασης προς την Αράχοβα.

Η μάχη στο κυρίως γκρουπ των είκοσι, άρχισε στις απάνθρωπες ανηφορικές κλίσεις της Δαύλειας. Το σημείο νέμεσης κάθε συμμετέχοντα. Εκεί, ο Εμιλιάνο Βίλα (U.C. Albenassienne), ιδιαίτερα ενεργός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με συνεχή ντεμαράζ, δημιούργησε ένα γκρουπ πέντε αθλητών το οποίο βγήκε με προβάδισμα μερικών μέτρων από τη Δαύλεια. Ήταν οι, Καταπόδης (Πήγασος Κυψέλης), Δημητρακόπουλος (Ποδηλατόδρομος Πύργου), Κορτσιδάκης (Π.Ο.Χ. Τάλως), Τζαννής (Α.Ο. Θησέας) και Βίλα. Στην αρχή της ανάβασης προς την Αράχωβα, οι πέντε έγιναν για λίγο έξι, με την προσθήκη του μοναχικού ξεκολλημένου της ημέρας. Σύντομα όμως, αμφότεροι οι αθλητές του Θησέα έχασαν επαφή και τέσσερις πλέον έμειναν για τη νίκη στο Gran Fondo Omphalios.

Με τις επιθέσεις και τις αλλαγές ρυθμού να έχουν την τιμητική τους, οι τέσσερις έφτασαν μαζί στην Αράχοβα, όπου παιχνίδια τακτικής έβαλαν τους Δημητρακόπουλο και Καταπόδη σε πλεονεκτική θέση.

Οι δύο πήραν διαφορά από τους Βίλα και Κορτσιδάκη, με την ευγενική συγκατάθεση του πρώτου και πλέον η νίκη στον αγώνα θα κρινόταν στην κατηγορία μάστερ.

Η τελική ανάβαση προς το μουσείο Δελφικών Εορτών βρήκε τον Λουκά Καταπόδη σε καλύτερη κατάσταση και παρά την τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική του μέρα, ο Πρωταθλητής Ελλάδας Μάστερ σε ατομική χρονομέτρηση και αντοχή, ήταν αυτός που πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού.

Στη μάχη για την τρίτη θέση, επικράτησε με ευκολία ο φορμαρισμένος Βίλα, προερχόμενος από μια σειρά πρόσφατων αγώνων στη Γαλλία.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τους αθλητές να τερματίζουν κατάκοποι, πανευτυχείς και χωρίς απρόοπτα, ενώ ακολούθησε τελετή απονομών στον πετρόχτιστο προαύλιο χώρο του μουσείου και pasta party στο ξενοδοχείο Ηνίοχος.

Omfalios Gran FondoOmfalios Gran FondoOmfalios Gran FondoOmfalios Gran FondoΑναλυτικά Αποτελέσματα:

Omfalios Gran Fondon FondoOmfalios Gran Fondo

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH