Διεθνής Γύρος Ρόδου

Όλα έτοιμα για τον Διεθνή Γύρο Ρόδου.

Για ακόμα μια χρονιά, ο Διεθνής Γύρος Ρόδου αποτελεί το μεγαλύτερο ποδηλατικό δρώμενο στη χώρα μας, με τρεις εθνικές, δώδεκα επαγγελματικές και οκτώ ερασιτεχνικές ομάδες.

Την περασμένη Κυριακή, 3 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε το Rhodes Grand Prix. O μονοήμερος αγώνας κατηγορίας 1.2 άνοιξε την αυλαία των αγώνων στο νησί των ιπποτών, με μια γρήγορη κούρσα 186,3 χιλιομέτρων που έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του νησιού, ξεκινώντας και τερματίζοντας στην πόλη της Ρόδου. Με μικρές υψομετρικές διαφορές στο σύνολο της διαδρομής, ήταν σχεδόν βέβαιο πως ο αγώνας θα καταλήξει σε μαζικό σπριντ.

Διεθνής Γύρος Ρόδου
photo: Petros Gkotsis/www.petrosgkotsis.gr

Στον ίδιο αγώνα πριν ένα χρόνο, η ελληνική αποστολή είχε καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα με το Γιώργο Μπούγλα να σπριντάρει στην όγδοη θέση.

Φέτος, η γαλανόλευκη βελτίωσε ιδιαίτερα την απόδοσή της, με δύο αθλητές εντός δεκάδας και το ασημένιο μετάλλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Καστραντάς κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Dusan Rajovic (Adria Mobil) και μπροστά από τον Luuc Bugter (Beat Cycling Club), ενώ ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην όγδοη θέση. Ήταν μια εξαιρετική επιτυχία για τα παιδιά με τη γαλανόλευκη που δούλεψαν ομαδικά ώστε να φέρουν πίσω το ξεκόλλημα της ημέρας και να βεβαιωθούν πως ο Καστραντάς θα είναι σε θέση βολής.

Διεθνής Γύρος Ρόδου
Μίλτος Γιαννούτσος, αθλητής του ποδηλατικού ομίλου Πατρών. photo: Petros Gkotsis/www.petrosgkotsis.gr
Διεθνής Γύρος Ρόδου
Μιχάλης Κορτσιδάκης, αθλητής του ποδηλατικού ομίλου Τάλως Χανίων. photo: Petros Gkotsis/www.petrosgkotsis.gr

Ο Διεθνής Γύρος Ρόδου έχει διάρκεια τριών ημερών (8/3-10/3), συνολική απόσταση 486,2 χιλιόμετρα και συνολική υψομετρική διαφορά 6489 μέτρα. Ξεκινάει και τις τρεις ημέρες από την πόλη της Ρόδου, διαγράφοντας διαφορετικές πορείες στη συνέχεια.

Day1

Τo πρώτο ετάπ, απόστασης 148,2 χλμ., κινείται παραλιακά προς Φαληράκι και περνώντας από τα Κολύμπια, στρίβει προς τα ενδότερα του νησιού. Κινούμενη προς το όρος Αττάβυρο, συλλέγει τα περισσότερα υψομετρικά της ημέρας για να πέσει στην Κάμειρο Σκάλα στο 80ο χιλιόμετρο και να συνεχίσει παραλιακά προς το Θεολόγο. Στο 106ο χιλιόμετρο, η διαδρομή στρίβει ανατολικά προς Δαματρία και στη συνέχεια νότια προς Μαρίτσα. Περνώντας από Επάνω και Κάτω Καλαμώνα ολοκληρώνει ένα κύκλο του τελικού circuit της πρώτης μέρας. Κάνει το ίδιο circuit 18 χιλιομέτρων ακόμα μιάμιση φορά για να κλείσει με ένα δυνατό ανηφορικό σπριντ στη Μαρίτσα.

Day2

Το δεύτερο ετάπ, απόστασης 156,1 χλμ, κινείται αντίθετα από το προηγούμενο. Περνάει παραλιακά από Ιαλυσό, Παραδείσι και Σορωνή. Μετά από 26 χιλιόμετρα φτάνει στην Καλαβάρδα για να στρίψει αριστερά προς τα ενδότερα του νησιού και την μεγαλύτερη ανάβαση του τριημέρου, την δώδεκα χιλιομέτρων ανάβαση του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια ανάβαση με μέση κλίση στο 5% και μέγιστο υψόμετρο τα 670 μέτρα. Η τοποθέτησή της στο πρώτο σκέλος της διαδρομής θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη δεύτερη μέρα του αγώνα, μειώνει όμως τη βαρύτητα της ίδιας της ανάβασης, καθότι όποιες διαφορές δημιουργηθούν είναι πολύ πιθανό εξαλειφθούν στα επόμενα εκατό χιλιόμετρα. Αφού οι αθλητές διασχίσουν τον Προφήτη Ηλία από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα κατευθυνθούν προς Ελεούσα, Πλατανιά και με πορεία προς Έμπωνα θα περάσουν περιφερειακά του Αττάβυρου. Στη συνέχεια, η διαδρομή κινείται νοτιοανατολικά προς Λίνδο για να περάσει στις ανατολικές ακτές του νησιού και μετά από 48 χιλιόμετρα να τερματίσει στην Κοσκινού με ένα ακόμα απαιτητικό ανηφορικό σπριντ. Από τη στροφή του κεντρικού δρόμου μέχρι τη γραμμή τερματισμού στο χωριό, ο δρόμος είναι ανηφορικός, με μέση κλίση 5% και απόσταση 1700 μέτρα.

Διεθνής Γύρος Ρόδου
Στιγμιότυπο από το International Rhodes Gran Prix 2019. photo: Petros Gkotsis/www.petrosgkotsis.gr

Day3

Το τρίτο ετάπ του Διεθνή Γύρου Ρόδου είναι το πιο απαιτητικό χιλιομετρικά, με συνολική απόσταση 181,9 χιλιομέτρων. Η συνολική υψομετρική διαφορά του είναι 2171 μέτρα, κάνοντάς το αρκετά πιο “ευθειακό” από το δεύτερο ετάπ. Ξεκινάει με παραλιακή πορεία στις ανατολικές ακτές της Ρόδου, περνώντας αυτή τη φορά μέσα από τη Λίνδο. Στο Κιοτάρι, αφήνει τις ακτές και μπαίνει βορειοδυτικά προς τα ενδότερα του νησιού, προς το Ασκληπιείο. Από το Κιοτάρι, στο 65ο χιλιόμετρο και μέχρι το 86, μαζεύει τα περισσότερα υψομετρικά της ημέρας, με πορεία προς τον Άγιο Ισίδωρο. Περνάει για ακόμα μια φορά περιφερειακά του Αττάβυρου και πιάνει παραλιακή στην Κάμειρο Σκάλα. Κινείται γρήγορα παραλιακά προς την Καλαβάρδα, όπου ξαναμπαίνει στα ενδότερα του νησιού με κατεύθυνση ανατολική προς Διμυλιά, Ελεούσα και Αρχίπολη. Σε αυτούς τους τρεις οικισμούς θα συλλέξει τα τελευταία δύσκολα υψομετρικά της ημέρας και συνεχίζοντας προς Αφάντου θα κινηθεί προς την πόλη της Ρόδου για το μοναδικό πραγματικά μαζικό σπριντ του τριημέρου, μπροστά στο λιμάνι.

Ο καιρός για το τριήμερο προβλέπεται αίθριος με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ελαφρώς τους 20°C. Από πλευράς ανέμου, την Παρασκευή και το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι δυτικοί και βορειοδυτικοί έντασης τριών μποφόρ, την Κυριακή όμως η ένταση θα ανέβει, αυξάνοντας την πιθανότητα ανατροπών στον αγώνα.

About the Author:Πέτρος Γκαζώνης