O Trentin κερδίζει το Ευρωπαϊκό και ο Τζωρτζάκης πρωταγωνιστεί στο πρώτο ξεκόλλημα της ημέρας.

To τρίτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου για την κατηγορία ελίτ, έλαβε χώρα στις 12 Αυγούστου στη βροχερή Γλασκώβη. Ο μοναδικός Έλληνας του αγώνα εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδηλασίας δρόμου, μόλις το 2016 διοργανώθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών της κατηγορίας ελίτ. Τον πρώτο τίτλο κέρδισε ο Peter Sagan, ενώ μέχρι την περασμένη Κυριακή, τη φανέλα του πρωταθλητή Ευρώπης 2017 φορούσε ο Alexander Kristoff.

Φέτος, η διαδρομή είχε μικρές σε διάρκεια, μα ιδιαίτερα έντονες σε κλίση ανηφόρες, που σε συνδυασμό με το ολισθηρό τερέν του κέντρου της Γλασκώβης, “χρέωναν” σωματικά ακόμη και τους πιο προετοιμασμένους. Η συνολικής απόστασης 230 χλμ. διαδρομή, αποτελούμενη από 16 γύρους των 14,4 χλμ. έβαζε αθλητές όπως ο Sagan, o Van Avermaet και ο Degenkolb σε θέση ισχύος. Παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά ήθελαν και σπριντέρ όπως ο Viviani και ο Kristoff να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των φαβορί, κάτι τέτοιο στην πράξη φάνηκε πως δύσκολα θα έβγαινε αληθινό.

Στην εκκίνηση του αγώνα, στο People’s Palace βρέθηκε και ο νικητής του φετινού πανελληνίου πρωταθλήματος δρόμου που διεξήχθη στα τέλη του Ιουνίου στη Μυτιλήνη, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, δηλώνοντας οικονομικές δυσκολίες, στηρίζει ελάχιστα έως καθόλου τέτοιες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, ο αθλητής του Τάλως Χανίων και επαγγελματίας με τα χρώματα της βελγικής Tarteletto-Isorex, βρέθηκε στη Γλασκώβη για να τα βάλει με τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

Σε μια τέτοια κούρσα, ελάχιστοι φτάνουν στον τερματισμό και ο Πολυχρόνης το γνώριζε καλά αυτό. Έτσι, όπως έκανε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο Richmond της Virginia (να σημειωθεί ότι και εκεί βρέθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς τη στήριξη της Ε.Ο.Π.) πάλεψε για τον μοναδικό τρόπο προβολής σε έναν τόσο δυνατό αγώνα. Τη συμμετοχή στο πρώτο και μεγαλύτερο ξεκόλλημα της ημέρας.

Μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας, δύναμη, αλλά και εμπειρία. Και παρά το γεγονός ότι είναι εξορισμού καταδικασμένη να αποτύχει λόγω της δυναμικής των μεγάλων ομάδων, επιτρέπει στους ξεκολλημένους αθλητές να προβάλουν τις φανέλες των ομάδων τους, να κάνουν μια πιο ακίνδυνη, από θέμα πτώσεων, κούρσα και βέβαια… να ελπίζουν στο θαύμα.

Μόλις 13 χιλιόμετρα ταχύτατης κούρσας είχαν περάσει όταν ένα γκρουπ επτά αθλητών βρέθηκε στην επίθεση. Μεταξύ αυτών και ο μοναδικός Έλληνας του αγώνα. O Τζωρτζάκης είχε καταφέρει ξανά να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Τζωρτζάκης
Ο Χανιώτης πρωταθλητής οδηγεί το πρώτο και μεγαλύτερο ξεκόλλημα της ημέρας. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Ο ουρανός της Γλασκώβης δεν θύμιζε σε τίποτα Αύγουστο, με τη βροχή να επισκέπτεται συχνά τα κράνη των αθλητών και υπό αυτές τις συνθήκες οι επιτιθέμενοι καλούνταν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό .

Matthias Krizek (Αυστρία), Roland Thalmann (Ελβετία), Josef Cerny (Τσεχία), Krists Neilands (Λιθουανία), Mikhel Räim (Εστονία) και Robert-Jon McCarthy (Ιρλανδία), μαζί με τον Έλληνα Πρωταθλητή, θα έμεναν στην κεφαλή του αγώνα για 155 χιλιόμετρα. Ο Räim σύντομα έχασε επαφή, αφήνοντας έξι στο ξεκόλλημα.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μηχανικά προβλήματα και πτώσεις, από τις οποίες δεν γλίτωσε ούτε ο Τζωρτζάκης, το ξεκόλλημα έφτασε τη διαφορά από το πελοτόν στα πεντέμισι λεπτά.

Όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο δυσκολότερο γινόταν στους προπορευόμενους να αντιμετωπίσουν τα λοφάκια της διαδρομής. Όταν η ομάδα του Βελγίου, με 80 χλμ. να απομένουν, ανέλαβε να οδηγήσει το πελοτόν, η εξέλιξη του ξεκολλήματος ήταν προκαθορισμένη. Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Peter Sagan, είχε μόλις εγκαταλείψει τον αγώνα, δηλώνοντας πως δεν είχε ξεπεράσει ακόμα την κούραση και τον τραυματισμό του από τον Γύρο Γαλλίας.

Peter Sagan (Σλοβακία) – (Photo Dario Belingheri/BettiniPhoto©2018).

Πέντε χιλιόμετρα αργότερα, το ξεκόλλημα είχε εξανεμιστεί. Οι ξεκολλημένοι, ένας-ένας, εξουθενωμένοι καθώς ήταν, δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στον καταιγιστικό ρυθμό του πελοτόν και βγήκαν εκτός αγώνα. Ο Πολυχρόνης κατάφερε να μείνει στη μάχη μέχρι τα τελευταία 15 χλμ. στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει μια ήδη επιτυχημένη κούρσα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, λιγότεροι από 60 αθλητές (από τους 136 που βρέθηκαν στην εκκίνηση), είχαν μείνει εντός διαδρομής.

Από εκεί και έπειτα, κάθε κίνηση θα ήταν καθοριστική.

Πρώτος επιτέθηκε ο Nico Denz της Γερμανίας. Σύντομα δημιουργήθηκε ένα γκρουπ, που εκτός του Denz, συμπεριλάμβανε τους Xandro Meurisse (Bel), Wout van Aert (Bel), Mathieu van der Poel (Ned), Maurits Lammertink (Ned), Davide Cimolai (Ita), Matteo Trentin (Ita), Emils Liepins (Let), Michael Albasini (Sui) και Pierre Luc Périchon (Fra).

Αρχικά δεν φάνηκε να απειλεί το πελοτόν, όμως μια καλύτερη ματιά φανέρωνε ότι πλέον, κάθε μια από τις δυνατές ομάδες που έδιναν ρυθμό στην κούρσα είχε από έναν έως δύο αθλητές στο ξεκόλλημα. Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία, μπορούσαν να είναι ικανοποιημένες με την έκβαση της κούρσας.

12 Αυγούστου 2018
O Davide Cimolai, της Ιταλίας, οδηγεί το ξεκόλλημα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Οι δύο νεαροί αστέρες του cyclo-cross, Wout van Aert και Mathieu van der Poel, ήταν σίγουρα αρκετά δυνατοί σε περίπτωση ενός τελικού σπριντ. Την εμπειρία όμως ενός τερματισμού σε τόσο δυνατό αγώνα δρόμου, την είχαν μόνο οι Michael Albasini και Matteo Trentin. Παρά το γεγονός ότι ο Trentin, προερχόμενος από τρεις σοβαρές πτώσεις στην αρχή της χρονιάς, δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, ο Ιταλός είχε αποδείξει την ικανότητά του στο σπριντ πολλάκις, στον περσινό Γύρο Ισπανίας.

Μια πτώση μόλις 9,5 χλμ. από τον τερματισμό έβγαλε εκτός μάχης τον Albasini και μαζί αρκετούς άλλους. Στην κορυφή της κούρσας έμειναν μόνο οι Herrada, Van der Poel, Van Aert, Cimolai και Trentin.

Πλέον η Ιταλία ήταν ξεκάθαρα σε πλεονεκτική θέση, με τον Cimolai να δουλεύει αγόγγυστα για τον συναθλητή του.

Όταν ξεκίνησε το σπριντ, με πρώτο τον Van Aert βγαίνει από το slipstream, μόνο ο Van der Poel φάνηκε να πλησιάζει τον Ιταλό. Ο τέσσερις φορές νικητής ετάπ του περσινού Vuelta, πήρε τη νίκη, αφήνοντας τον Van der Poel στην δεύτερη και τον Van Aert στην τρίτη. Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο, τρεις αμιγώς ποδηλατικές χώρες, στο βάθρο του αγώνα των ανδρών. Η Ιταλία πλέον είχε να πανηγυρίζει δύο χρυσά, καθώς στον αγώνα των γυναικών η Marta Bastianelli πήρε επίσης τη νίκη, αφήνοντας ξανά στην δεύτερη θέση την Ολλανδία και τη Marianne Vos.

Ο Matteo Trentin αφήνει πίσω του τις ατυχίες του 2018 με μια εμφατική νίκη στους δρόμου της Γλασκώβης. (photo: CORVOS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των Wout van Aert και Mathieu van der Poel, και ο Matteo Trentin έχει κάνει τη δική του θητεία στο cyclo-cross, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου με τα χρώματα της εθνικής Ιταλίας. Ενώ, μέχρι πρότινος το συμπεριλάμβανε στη χειμερινή του προετοιμασία.

Αναλυτικά αποτελέσματα

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH