Ο Αίολος κυρίαρχος στον Γύρο Άνοιξης

Οι Βασίλης Κολιός και Γιώργος Νείλας, κατακτούν τη γενική κατάταξη στις κατηγορίες Μάστερ και Ανδρών. Τσικιντίκος (Άτλας Ρεθύμνου), Δαβαρίας (Άτλας Ρεθύμνου), Συντζανάκη (ΠΟΧ Τάλως) και Σταυγιαννουδάκη (ΠΟΧ Τάλως) κερδίζουν τη γενική σε Παίδες, Γυναίκες και νεάνιδες αντίστοιχα.

Ο τρίτος ποδηλατικός Γύρος Άνοιξης, υπό τη διοργάνωση της ποδηλατικής ομάδας Τάλως Anek Lines, έκλεισε με απόλυτη επιτυχία και με μια αθηναϊκή ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η ομάδα του Αιόλου, κατεβαίνοντας στο λιμάνι των Χανίων με ένα αρκετά δυνατό ρόστερ στις μεγάλες αντρικές κατηγορίες και πολιόρκησε το βάθρο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρία ετάπ σε δύο ημέρες. Ο αγώνας ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με ένα ημι-ετάπ ατομικής χρονομέτρησης και συνεχίστηκε το απόγευμα με τη σύντομη ανάβαση Λάκκων.

Ο Αίολος κυρίαρχος στον Γύρο Άνοιξης
Νείλας, Ηλιάδης και Σταυρακάκης στην κορυφή της κούρσας.

Την Κυριακή, ακολούθησε αγώνας αντοχής, κυκλικής διαδρομής, με πέρασμα από τους οικισμούς: Γλώσσα, Δρομόνερο, Κρύα Βρύση, Πανέθυμος, Δελιανά, Άστρικας, Βασιλόπουλο, Επισκοπή, Γλώσσα. Μια, κατά τον Γιώργο Νείλα “ πολύ δύσκολη και τεχνική διαδρομή”.

Συγκεκριμένα, για το τρίτο ετάπ, ο νικητής του αγώνα δήλωσε: Η διαδρομή ήταν ένα σιρκουί 29χλμ και συνολικά τριών γύρων. Η διαδρομή είχε δύο βασικές αναβάσεις πολύ δύσκολες κατηφόρες και σχεδόν το 80% των χιλιομέτρων ήταν σε πολύ στενό επαρχιακό δρόμο, περνώντας μέσα από διάφορα χωριά. Νομίζω ήταν από τις δυσκολότερες διαδρομές που έχω τρέξει, πολύ τεχνική – δεν εννοώ μόνο τα κατηφορικά σημεία – και με συνεχείς αλλαγές κλίσης. Σε συνδυασμό με τον στενό ορεινό δρόμο, δεν έβρισκες πουθενά ρυθμό. Προσωπικά κατάφερα μια αναπάντεχη νίκη στο πρώτο και στα υπόλοιπα δύο κατάφερα να ελέγξω τον αγώνα και όπου μπορούσα να κερδίσω επιπλέον χρόνο για την νίκη στην γενική κατάταξη του Γύρου. Ο αγώνας συνολικά ήταν ακόμα μια χρονιά πολύ καλός και δυνατός, αν και έλειπαν αρκετοί καλοί αθλητές. Ο Τάλως παρείχε σε όλα τα σωματεία εκτός Χανίων δωρεάν διαμονή και διατροφή και σε συνδυασμό με την πολύ καλή έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι κρίμα που δεν τον τίμησαν περισσότερες ομάδες.

Τον Γιώργο στο βάθρο πλαισίωσαν οι Ηλιάδης Γιάννης (ΠΟΗ Κάστρο) και Σταυρακάκης Γιώργος (ΠΟΧ Τάλως).

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο ετάπ, η κατηγορία των ανδρών περιορίστηκε στη χρήση ποδηλάτων δρόμου, ενώ οι κατηγορίες Μάστερ, Οπεν και Γυναικών, είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με αεροδυναμικό εξοπλισμό. Ως αποτέλεσμα, τον καλύτερο χρόνο στη διαδρομή, κατέγραψε ο ασκούμενος του myathlete και αγωνιζόμενος φέτος στην κατηγορία Μάστερ με την ομάδα του Αιόλου, Βασίλης Κολιός. Με αυτό τον τρόπο, ο Βασίλης ξεκίνησε άριστα την αγωνιστική του χρονιά.

Κατάφερε να πάρει τη νίκη στην κατηγορία του και στο δεύτερο ετάπ. Τη σύντομη και απαιτητική ανάβαση Λάκκων. Εκεί, ιδιαίτερα δραστήριος υπήρξε και ο “νεοεισερχόμενος βετεράνος” προπονητής της Τάλως Anek Lines, Μαρεντάκης Παναγιώτης. Με “όπλο” του την εμπειρία, αλλά και τη σκληρή προπόνηση των αγωνιστικών του χρόνων, έχασε τον αγώνα στα τελευταία 200 μέτρα, κατά την τελική επίθεση του Βασίλη.

Η ευκαιρία για ένα χατ-τρικ στη Μάστερ, χάθηκε στα τεχνικά στενά και τις κατηφόρες του τρίτου ετάπ, όπου ο έμπειρος, Δημήτρης Λυμπέρης, πήρε τη νίκη, με τον αθλητή του Αιόλου να κλείνει ραγδαία τη διαφορά στα τελευταία πέντε, λιγότερο τεχνικά, χιλιόμετρα του ετάπ.

Ο Αίολος κυρίαρχος στον Γύρο Άνοιξης
Κολιός, Νίνης και Μπέρτσος στο βάθρο Γενικής Κατάταξης της Μάστερ Α.

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του «οργανωτή» της πορτοκαλο-κόκκινης αρμάδας, του Τάκη Ξουρή. Παρά το πρόσφατο ατύχημά του -μια πτώση λόγω κακού οδοστρώματος στη διάρκεια της προπόνησης- πήγε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να απολαύσει Κρητική φιλοξενία. Ο Τάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ποδηλασία από την κατηγορία Μάστερ, όπως και ο Γιώργος Νείλας, αγωνίζεται πλέον ανελλιπώς στην ελίτ κατηγορία: «Ο Γύρος Άνοιξης είναι μια από τις πιο «γεμάτες» αγωνιστικές διοργανώσεις κάθε χρόνο. Δεν μπορείς να συνδυάσεις εύκολα 3 ετάπ με χρονόμετρο, ανάβαση, σικρουί και γενική κατάταξη, μέσα σε δύο αγωνιστικές μέρες. Η Κρήτη είναι ένα νησί διάσημο για την φιλοξενία του, την ποδηλατική του κουλτούρα και τα όμορφα μέρη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί από τους καλύτερους Έλληνες ποδηλάτες προέρχονται από την Κρήτη, αφού σωματεία όπως ο Τάλως, το Κάστρο και ο Κύδωνας φροντίζουν να μεταδίδουν το ποδηλατικό μικρόβιο σε πολλά μικρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια. Ως Αίολος, θελήσαμε για μια ακόμα φορά να τιμήσουμε αυτόν τον αγώνα και οι Κρητικοί φίλοι μας απέδειξαν για μία ακόμα φορά τα παραπάνω. Για φέτος είχαμε έναν αγώνα ατομικής χρονομέτρησης ευθείας, 15 χλμ με την κατηγορία Ανδρών να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αεροδυναμικά βοηθήματα, γεγονός που απέδειξε το Fair Play των Κρητικών και όχι την διάθεση του «να τους φέρουμε εδώ να τους κερδίσουμε» μιας και υπήρχε γενική κατάταξη και των 3 ετάπ. Το μεσημέρι της ίδιας μέρα έγινε η Ανάβαση Λάκκων, γνωστή, διάσημη και κάθε χρόνο μέσα στον αγώνα. Το βράδυ είχαμε φιλοξενία με κρητικό φαγητό στο Κολυμβάρι και την επόμενη μέρα μετάβαση στο χωριό Γλώσσα για ένα σιρκουί 90 συνολικών χιλιομέτρων με 1700 υψομετρικά, σε στενούς επαρχιακούς δρόμους με συνεχόμενα πάνω-κάτω. Ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσε να είχε μια διαδρομή κούρσας με μια διαδρομή ΜΤΒ! Μετά, απονομές, live μουσική, γαμοπίλαφο, κρασί και τσικουδιά στην πλατεία του χωριού. Επιστρέψαμε γεμάτοι ενέργεια. Αν και ακούγεται οξύμωρο, είναι αλήθεια. Προσωπικά, ήταν ο πρώτος μου αγώνας φέτος και ήθελα να τον τρέξω για να «πικάρω» λίγο τον εαυτό μου μετά το πρόσφατο ατύχημά μου και να του δείξω ότι δεν θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα από μένα και ότι θα τον αναγκάσω να ξεσκουριάσει έτσι κι αλλιώς. Η χαρά μας ήταν διπλή, γιατί είχαμε τη χαρά να δούμε τον Γιώργο στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δείχνοντας ότι είναι στο σωστό δρόμο. Ελπίζω του χρόνου, να έχουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές και από την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί οι Κρητικοί φίλοι μας αξίζουν στήριξη και τέτοιοι αγώνες με τόσες παροχές, αλλά και τόσο δύσκολοι, σπανίζουν πλέον στη χώρα μας.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης και Ετάπ.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH