Michel Kabengera: Το τρέξιμο καθαρίζει το μυαλό μου και με φέρνει σε καλή διάθεση.

Αν ανήκεις στους φανατικούς δρομείς τον γνωρίζεις, αν ανήκεις στους «πιστούς τρεχαλατζήδες» τον έχεις δει. Ενδεχομένως, δε, να τον «ακολουθείς» και στο Instagram. Σταθερή και αστείρευτη πηγή θετικής ενέργειας, αλλά και «παγκόσμιος δρομέας», που «κομπλάρει» τους συντρεχαλατζήδες του με τις δρομικές του περιπέτειες ανά τον κόσμο, ο MichelKabengera αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγώνες δρόμου της χώρας. Πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη, με μια καλή κουβέντα προς όλους, μέλος των ASICSFrontRunnerΕλλάδας και αθλητής του myathlete, ο Michel μίλησε στο myathlete (πρώτη δημοσίευση: iRUN magazine) για τη σχέση του με το δρόμο, το τρέξιμο, τα ταξίδια, τη μουσική και τους ανθρώπους. (English Version Below)

 

Πότε ξεκίνησες να τρέχεις και με ποια αφορμή; Θυμάσαι τον πρώτο σου αγώνα;

Για να ακριβολογούμε, δεν είχα τρέξει ποτέ, ούτε 5χλμ, μέχρι τον πρώτο μου τερματισμό σε μαραθώνιο, τον Νοέμβριο του 2013. Γράφτηκα τότε στο Μαραθώνιο της Αθήνας παρακινημένος από έναν πελάτη μου από την Ιαπωνία.

 

Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι; Πόσα χιλιόμετρα «γράφεις» συνολικά και σε τι είδους προπονήσεις (π.χ. διαλειμματική, συνεχόμενο, long, fartlek, ελεύθερο);

Ακολουθώ ένα προπονητικό πλάνο των τριών ημερών την εβδομάδα με μέσο όρο χιλιομέτρων τα πενήντα (50) συνολικά. Το πλάνο αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια διαλειμματική προπόνηση την Τρίτη, ένα temporunτην Πέμπτη και ένα μεγάλο τρέξιμο το Σάββατο. Ανάλογα με τα ταξίδια μου, μπορεί να προσθέσω από μόνος μου ένα easyrunγια να «σκοτώσω το jetlag» και να νιώσω τους ρυθμούς και την αύρα της πόλης όπου βρίσκομαι.

Τι σου αρέσει περισσότερο στο τρέξιμο και τι σε κάνει να βγαίνεις από την πόρτα ακόμα και όταν ο καιρός είναι «δύσκολος»;

Το τρέξιμο καθαρίζει το μυαλό μου και με φέρνει σε καλή διάθεση.

 

Πότε ξεκίνησες να προπονείσαι με το myathlete και τι σε έκανε να το εμπιστευθείς;

Ξεκίνησα στο myathleteτον Ιανουάριο του 2014 μετά τη συνάντηση που είχα με το Νίκο Δημητριάδη στην έκθεση του πρώτου μου μαραθωνίου το Νοέμβριο του 2013. Ουσιαστικά, το αποφάσισα μετά την πρώτη εργομέτρηση που έκανα στο myathleteτο Δεκέμβριο του 2013, όταν και θέσαμε παρέα το στόχο να τερματίσω ένα μαραθώνιο χωρίς να τον περπατήσω καθόλου. Στον πρώτο μου μαραθώνιο περπάτησα περισσότερο από το 50% της διαδρομής, τερματίζοντας σε 6,5 ώρες.

 

Πως καταφέρνεις να τρέχεις συνεχώς σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη;

Είμαι πολύ τυχερός που έχω πελάτες σε πολλές και διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο. Αντί να ξεκουράζομαι στο ξενοδοχείο μετά τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, προτιμώ να ανακαλύπτω άγνωστες περιοχές τρέχοντας.

 

Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχεις τρέξει και γιατί;

Η Jaipurείναι αναμφίβολα γνωστή για τα ινδιάνικα κοσμήματα και για τους εκπληκτικούς αρχαία οχυρά της. Το τρέξιμο από το ένα οχυρό στο άλλο και η συνάντηση με ελέφαντες και καμήλες κατά τη διαδρομή είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, το τρέξιμο ίσως είναι λιγότερο δημοφιλές αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί κάθε που συναντούν έναν «παλαβό» δρομέα μέσα στη μέση των χαοτικών δρόμων της Jaipur.

 

Αγαπημένοι αγώνες (εντός και εκτός Ελλάδας);

Στην Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών που ήταν και ο πρώτος μου αγώνας στον οποίο εγγράφηκα από μια παρόρμηση της στιγμής χωρίς προετοιμασία και προσδοκίες συγκεκριμένες. Από τους αγώνες του εξωτερικού, οπωσδήποτε ο αγαπημένος μου μαραθώνιος Παρισίου για δυο λόγους: πρώτον, έχει μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές, καθώς περνάει από όλα τα σημαντικά μέρη της πόλης και δεύτερον, γιατί έτρεξα τη διαδρομή του για πρώτη φορά στις 12/4/2015 στη μνήμη του πεθερού μου που γεννήθηκε και πέθανε στις 12 Απριλίου. Κάπως έτσι, ένα χρόνο πριν από τον αγώνα εγγράφηκα για να τιμήσω τη μνήμη της γέννησης και του θανάτου στου σπουδαίου αυτού ανθρώπου για τη ζωή μου.

 

 Μέλος των ASICS FrontRunner Ελλάδος: τι είναι αυτή η ομάδα, πως έγινες μέλος της και τι σου αρέσει περισσότερο στο συγκεκριμένο team;

Σαν businesstravelerκαι «οπαδός» της ASICSκαι των παπουτσιών της που φορώ από το 2014, είχα εντυπωσιαστεί από το πνεύμα αυτής της παγκόσμιας ομάδας χαρούμενων και καθημερινών δρομέων. Παρότι το όνομά της παραπέμπει σε ομάδα «γρήγορων» δρομέων, χάρηκα πολύ όταν κατάλαβα ότι ο καθένας μπορούσε να κάνει αίτηση ένταξης, ειδικά αν ήταν παθιασμένος με το τρέξιμο και ήθελε να εμπνεύσει κι άλλους να κινηθούν περισσότερο. Πίσω στο 2015, λοιπόν, έκανα αίτηση στη γαλλική ομάδα των ASICSFrontRunner, αλλά καθώς έμενα μόνιμα στην Ελλάδα μου ζήτησαν να περιμένω ώσπου το πρόγραμμα να ξεκινήσει κι επίσημα εδώ. Έτσι, έκανα αίτηση το 2018 και υπήρξα πολύ τυχερός που με επέλεξαν, παρότι δεν ήμουν ιδιαιτέρως ενεργός στα socialmediaκαι δεν ήμουν πολύ έμπειρος στο τρέξιμο.

 

Αγαπημένοι (Έλληνες και ξένοι) δρομείς; Ποιους θαυμάζεις και για ποιο λόγο;

Ο αγαπημένος μου Έλληνας δρομέας είναι ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να του μιλήσω αρκετές φορές προσωπικά. Εκτιμώ ιδιαιτέρως την ποιότητά του και την συνολική δρομική του δράση, τόσο στα βουνά, όσο και στο δρόμο. Σέβομαι την ταπεινότητά του και την επιμονή του στις καλές επιδόσεις εδώ και χρόνια. Στο διεθνές στερέωμα, αγαπημένος μου δρομέας είναι ο sirMoFarah. Τον σέβομαι για την σπουδαία οικογένειά του (σ.σ. πατέρας τεσσάρων παιδιών), το χαμόγελο – σήμα κατατεθέν του και την κλασική χειρονομία – καρδιά και βέβαια για την εκπληκτική του καριέρα στο στίβο και την επιτυχημένη μετάβασή του στους μαραθωνίους.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι αθλητικοί σου στόχοι;

Ο επόμενός μου στόχος είναι η Τρίτη μου συμμετοχή στο Μαραθώνιο του Παρισίου σε μερικές μέρες. Θα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, όχι γιατί κυνηγάω κάποιο προσωπικό ρεκόρ, αλλά κυρίως γιατί θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτόν ως μέλος της παγκόσμιας ομάδας των ASICSFrontRunnerπου έχουν παράλληλα με τον αγώνα την ετήσια συνάντησή τους με 120 δρομείς από την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική. Θα το διασκεδάσουμε με παράλληλες επιμορφωτικές δρομικές δραστηριότητες που θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή μας στο μαραθώνιο.

 

Πως αντιμετωπίζει ο περίγυρός σου (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι) την ενασχόλησή σου με το τρέξιμο;

Στο ξεκίνημα, ανησυχούσαν μήπως το παραέκανα με την προπόνησή μου (μόνο 3 φορές την εβδομάδα). Στη συνέχεια, πίστεψαν ότι θα σταματήσω όταν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός. Όταν όμως είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, με κύριο την απώλεια βάρους και την αύξηση της ενέργειας, άρχισαν να ρωτούν πως το κάνω και μερικές φορές πως θα ξεκινήσουν κι εκείνοι. Τώρα πια, μοιάζει σα να είναι περήφανοι όταν αναφέρονται σε μένα ως τον άνθρωπο που τους ενέπνευσε να αλλάξουν κάποιες από τις συνήθειές τους σχετικά με την ευεξία και την ευζωία, ενώ ακόμα συχνότερα περηφανεύονται ότι είμαι ο δικός τους μαραθωνοδρόμος. J

 

Συχνά τρέχεις με μουσική: πες μου δέκα αγαπημένα σου δρομικά τραγούδια.

Πράγματι, αγαπώ τη μουσική πάρα πολύ και ακούω πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής τα οποία και ακούω, τόσο στο σπίτι, όσο και στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο και, τώρα πια περισσότερο από ποτέ, ενώ τρέχω. Για κάθε μεγάλο τρέξιμό μου και για κάθε μαραθώνιο έχω μια διαφορετική playlistβασισμένη στη διάθεσή μου και στο χρόνο που προβλέπεται να χρειαστώ για να ολοκληρώσω την απόσταση. Μόνο στις διαλειμματικές περιορίζω τη χρήση της μουσικής γιατί χρειάζομαι πολύ καλή συγκέντρωση για να ολοκληρώσω το κομμάτι.

Τα δέκα πιο «πολυπαιγμένα» τραγούδια μου είναι τα παρακάτω:

Flames by David Guetta

Rose Rouge by St Germain

Soco by Starboy

Feels So Good by Lovebirds

Turn Me on by Mani Lapussh, Bob Sinclair

Too Much by DJ Tunez, Flash

Tick Tock by Eugy

Navajo by Masego

Give It To Me by Eugy, Ycee

Touch Me – Throttle remix by Starley,Throttle

English Version Below

When and how did you first started running? Do you remember your first race?Actually,I never ran before my first marathon in November 2013, I couldn’t even run 5km but I registered at the Athens Marathon for the experience based on the motivation of one of my clientsfromJapan.

 

How many times per week do you train? How many kmsdo you run on a weekly basis and what kind of training do you perform (interval, fartlek, long, free etc)?I follow a 3-day training plan with an average weekly mileage of 50 km. The training plan typically includes an intervaltraining on Tuesdays, tempo runon Thursdaysand a longrun on Saturdays. Depending on my travels, I may add an easy run in order to “kill the jetlag” and to feel the vibes of the city I am in.

 

What do you like most of runningand what makes you wanna run even on bad days?Running clears my mind and automatically puts me in a good mood.

 

When did you startcoaching through myathleteand what made you decide to train with them?I started in January 2014 after meeting head coachNikos Dimitriadis at the Marathon Expo in November 2013. The actual decision took place after I did my first VO2max test in December 2013 and set the objective to be able to complete a marathon without walking. My first marathon I walked more than 50% on the distance finishing in 6,5 hours

 

How do you manage to run in such different and beautiful places around the world? Iam very fortunate to have clients in many different locations globally. Instead of relaxing at the hotel after my meetings, I prefer to discover the city by running in unknown territories.

 

Which is the most beautiful location you have ever run and why?Jaipur is certainly known for its Indianjewelleryand amazingancient forts. Running from one fort to the other and meeting elephants and camels on the road is certainly a unique experience.  Due to the hot weather, running maybe be  lesspopular but people are so friendly when they see a “crazy” runner in the middle of the chaotic streets of Jaipur.

 

Favouriteraces (in Greece and abroad)?In Greece, it is obviously the Athens Marathon which was my first race, even if I registered by impulse and without any preparation or expectations. Among races abroad, my favourite is the Paris Marathon for two reasons: First, it is oneof the mostimpressive routepassing by all the major landmarks of the most visited city in the world. Second, I ran this course for the first time the 12/4/2015 in the memory of my late father-in-lawwho was born and deceased onthe 12thof April. So one year before the race, I registered to secure my spot at the largest marathon race in Europe matching the commemoration of both his birth and death.

 

You are a member of ASICS FrontRunner team Greece: tell me more about the team, how you became a member and what do you like the most about it?As a business traveller and fan of Asics shoes that I am wearing since 2014, I was impressed by the spirit of this international team of happy and daily runners. Although the name may suggest that it is a team for “fast” runners, I was happy to find out that anyone can apply if you are passionate about running and you want to inspire others to move more. Back in 2015, I applied online to the French AFR team, but since I am living in Greece they asked me to wait until the programme was officially launched in Greece. So I did in 2018 and I was very lucky to be chosen despite my limited presence in the social media and limited experience in running.

 

Favourite(Greek and foreign) runners? Who do you admire and why?My favouriteGreek runner is Dimitris Theodorakakos. I had the chance the meet in person multiples times. I do appreciate his qualities as a holisticrunner in both the mountains and on the road. I respect his humility and consistency in his performances for so many years now. On the international side, my favouriterunner is Sir Mo Farah. I respect him for his great family (father of 4 children), his trademark smile and heart shape arms gesture, and of course his magnificentcareer on the track and successful recent transition into marathons.

 

Which are your next athletic challenges?My next god race will be the 2019 Paris marathon for my third edition. It will be a special one, not because of a particular PB target but primarilybecause I will have the opportunity to participate at the AFR international gathering event at the Paris marathon alongside 120 runners from Europe and South Africa. We will have fun and educating activities and of course,run the marathon together.

 

How people react in your addiction torunning (friends, family, colleagues)? In the beginning, their reaction was that I was too excited and maybe pushing too far with my training (just 3 days per week). Then they thought that I will probably quit after the initial excitement. But when they saw the first results, primarilyweight loss combined with more energy, they started asking questions about what I was doing and sometimes they were even asking for advice on how to start. Now, it seems they feel proud to refer to me as the person who inspired them to change some of their habits about wellness and wellbeing and they feel proud to refer to me as their marathon runner J

 

You often run while listening to music: give me ten of your favouriterunning songs.I do love music a lot, and I listen to many different genres of music at home, in the car, on the plane and now more than ever while running. For each of my long runs and marathon races, I do have a different playlist based on my mood and the expected duration of the workout. The only workout for which I limit the use of music is during my interval trainingwhen I need maximum focus to complete the session.

 

Here are the top 10 most played songs of my many playlists:
Flames by David Guetta

Rose Rouge by St Germain

Soco by Starboy

Feels So Good by Lovebirds

Turn Me on by Mani Lapussh, Bob Sinclair

Too Much by DJ Tunez, Flash

Tick Tock by Eugy

Navajo by Masego

Give It To Me by Eugy, Ycee

Touch Me – Throttle remix by Starley,Throttle

Γιώργος Μυζάλης – δημοσιογράφος

Υπεύθυνος Επικοινωνίας myathlete.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH