Το ρεκόρ της Radcliffe και ο Μαραθώνιος του Λονδίνου.

Την Κυριακή διεξάγεται ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, που συγκαταλέγεται μαζί με του Μαραθωνίους του Τόκυο, της Βοστώνης, του Βερολίνου, της Νέας Υόρκης και του Σικάγο στους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς Mαραθωνίους  στον κόσμο (World Marathon Majors).

Παρόλο που την Κυριακή θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά τα δύο μεγαλύτερα ονόματα στην αντοχή αυτή τη στιγμή στον κόσμο,  ο Eliud Kipchoge και ο Mo Farah καθώς και οι Αιθίοπες που συμπληρώνουν την πεντάδα με τις καλύτερς επιδόσεις στην παγκόσμια κατάταξη του 2018: Shura Kitata, Mosinet Geremew και Leul Gebresilasie, είναι ο αγώνας των γυναικών που συγκεντρώνει τις καλύτερες συμμετοχές όλων των εποχών.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τέσσερις γυναίκες που έχουν τρέξει την απόσταση κάτω από 2ώρες19λεπτά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Η περσινή νικήτρια του Λονδίνου Vivian Cheruiyot, της Νέας Υόρκης Mary Keitany, του Σικάγου Brigid Kosgei και του Βερολίνου Gladys Cherono. Σε μια χρυσή εποχή για τον μαραθώνιο των γυναικών και συνεπικουρούμενου του καλού καιρού που έχει προβλεθεί για την Κυριακή, μπορεί να δούμε μεγάλες επιδόσεις σε μία διαδρομή όπου έχουν γίνει οι δύο καλύτερες όλων των εποχών: το παγκόσμιο ρεκόρ της Paula Radcliffe που παραμένει άθικτο από το 2003 με 2ώρες15λεπτά 25δεύτερα και της Mary Keitany με 2ώρες 17λεπτά1δεύτερο (2017).

Η επίδοση της Paula το 2003 μεταφράζεται σε μία μέση ταχύτητα 18.7km/h και σε ένα μέσο ρυθμό 3 λεπτών και 12 δευτερολέπτων το χιλιόμετρο. Η ίδια έχει δηλώσει ότι ήξερε βάσει της προπόνησής της ότι ήταν έτοιμη για μία επίδοση κάτω από 2:16 αλλά ποτέ δεν της άρεσε να θέτει όρια στο τι μπορεί να επιτύχει, οπότε ξεκίνησε τον αγώνα με ένα μόνο χρόνο στο μυαλό της: 3λεπτά15δεύτερα που ήταν ο μέσος ρυθμός ανά χιλιόμετρο της προηγούμενης καλύτερης της επίδοσης (Σικάγο, 2:17:18). Το πλάνο της ήταν να προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα σε καλύτερο χρόνο από αυτό.

Τελικά έτρεξε πολλά χιλιόμετρα σε καλύτερο χρόνο και μάλιστα ήταν τόσο συγκεντρωμένη σε κάθε μίλι, που η πρώτη στιγμή μέσα στον αγώνα που ήξερε ακριβώς για τι επίδοση πηγαίνει ήταν μόλις γύρω στο 24ομίλι (38οχιλιόμετρο) όταν ο πρώην Ολυμπιονίκης Peter Elliott πήγε δίπλα της επειδή βρισκόταν στο ποδήλατο με κάμερα του BBC και της είπε ότι ο Gary Lough (σύζυγος και προπονητής της Radcliffe) λέει «αν βιαστείς μπορείς να φτάσεις κάτω από 2:16.!». Αν και σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή «δεν με παρατάς και εσύ Gary, πηγαίνω όσο πιο γρήγορα μπορώ»,  φτάνοντας στα τελευταία 800m άρχισε να υπολογίζει ότι αν κάνει κάτω από 3λεπτά θα κατάφερνε να σπάσει το 2:16. Κατάφερε να τα τρέξει σε 2λεπτά 25δεύτερα (3’05”/km) και να φτάσει στο ασύλληπτο 2ώρες 15:25.

Περνώντας τη γραμμή του τερματισμού θυμάται ότι ένιωθε ευχαριστημένη αλλά όχι ευφορία γιατί εξακολουθούσε να σκέφτεται ότι μπορούσε να τρέξει πιο γρήγορα από αυτό, ότι μπορούσε να προπονηθεί ακόμα πιο σκληρά. Και όταν της είπε ένας από τους διοργανωτές ότι δεν πίστευουν ότι θα έβλεπαν σύντομα κάποια αθλήτρια  να πλησιάζει αυτή την επίδοση η ίδια πραγματικά πίστευε ότι θα επέστρεφε την επόμενη χρονιά να την καταρρίψει.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα η ιστορία αποδεικνύει ποιος είχε δίκιο. Παραμένει να δούμε αν και πότε θα καταρριφθεί.

Μέχρι τότε ένα είναι σίγουρο. Ο αγώνας της Κυριακής θα είναι σίγουρα πολύ συναρπαστικός τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές.

Η ομάδα του myathlete.

Ιστορικά στοιχεία: Ο σημερινός Μαραθώνιος του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1981 από τον πρώην πρωταθλητή και δημοσιογράφο Chris Brasher και τον αθλητή John Disley, οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του μετά την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο του 1979. Εκεί που, όπως ο Brasher έγραψε στο άρθρο του, είδε «ότι η ανθρώπινη φυλή είναι μια χαρούμενη οικογένεια, που δουλεύει μαζί, γελάει μαζί, επιτυγχάνοντας το αδύνατο.Σε μια από τις πιο προβληματικές πόλεις στον κόσμο, 11.532 άντρες και γυναίκες από 40 χώρες του κόσμου, με τη βοήθεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο μαύρων, λευκών και κίτρινων ανθρώπων, να γελούν, να χειροκροτούν και να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου λαϊκού φεστιβάλ που ο κόσμος έχει δει». Με την ελπίδα λοιπόν να αντικατοπτρίσει τις σκηνές που είδε στη Νέα Υόρκη και να καθιερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον χάρτη ως χώρα ικανή να οργανώσει σημαντικά γεγονότα γεννήθηκε ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, που διεξήχθη για πρώτη φορά στις 29 Μαρτίου 1981.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/London_Marathon

https://www.theguardian.com/sport/2013/apr/20/paula-radcliffe-london-marathon-record

https://www.virginmoneylondonmarathon.com/en-gb/

https://www.letsrun.com/news/2019/04/3-massive-reasons-to-get-excited-for-the-2019-london-marathon-kipchoge-vs-farah-womens-race-for-the-ages-huddle-vs-sisson/

https://www.letsrun.com/news/2018/04/15-years-paula-radcliffe-reflects-21525-marathon-world-record/

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH