Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας, ματιά στην κορυφή της κούρσας.

Ευνοϊκός άνεμος και ζέστη, χαρακτήρισαν τον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας. Το ρεκόρ διαδρομής παρέμεινε άθικτο για μόλις δεκαεννέα δευτερόλεπτα και η Κένυα πήρε και πάλι την πρωτιά από την Αιθιοπία.

Οι δύο γειτονικές χώρες της ανατολικής Αφρικής συχνά βρίσκονται σε κόντρα κατά τη διεξαγωγή μεγάλων μαραθώνιων ανά τον κόσμο. Μια κόντρα που ξεκινάει στις αρχές του περασμένου αιώνα και ξεφεύγει κατά πολύ από τα αθλητικά πλαίσια.

Το έργο του Ρασίντ, του Μαροκινού μάνατζερ των ελίτ αθλητών που θα λάμβαναν μέρος στον φετινό Μαραθώνιο, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έπρεπε να κρατήσει την ομάδα ενωμένη και τη δίψα για ρεκόρ διαδρομής άσβεστη. Έξι Κενυάτες, τρεις Αιθίοπες και ένας αθλητής από την Ουγκάντα ήταν εκεί για αυτό τον λόγο. Όποιος έσπαγε το ρεκόρ, θα είχε επιπλέον χρηματικό μπόνους. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα δεδομένα αυτών των παιδιών, που στρέφονται στον αθλητισμό για ένα καλύτερο μέλλον.

Η μέρα είχε μόλις χαράξει και στο πούλμαν για Μαραθώνα επικρατούσε σιωπή. Αυτή τη χρονιά, η ομάδα των ελίτ δεν θα έτρεχε για έναν αρχηγό. Θα έμπαιναν στην κούρσα ως ίσοι και ο ρυθμός θα έκανε τη φυσική διαλογή. Ρυθμός για ρεκόρ.

Στη γυναικεία αποστολή η πίεση ήταν λιγότερη. Το ρεκόρ της Ράσα Ντραζνταουσκάιτε (2:31:06), που σημειώθηκε το 2010, δεν μπορούσε να απειληθεί. Οι τρεις αθλήτριες (δύο από την Κένυα και μία από την Αιθιοπία) είχαν απλώς να κάνουν μια δυνατή κούρσα.

Καθώς το λεωφορείο έμπαινε στον Μαραθώνα, η φωνή του Ρασίντ ακούστηκε αργά και καθαρά: Κύριοι, σήμερα θα τρέξετε ως ίσοι. Θα βρείτε τα μπουκάλια με τα ισοτονικά σας στα τραπέζια των σταθμών υδροδοσίας. Δουλέψτε με μυαλό και πόδια.” Λόγια απλά και καθαρά ειπωμένα, ώστε να γίνουν κατανοητά από όλη την ομάδα. Δεν απάντησε κανείς. Όλοι είχαν καταλάβει.

Η Ρέμπυ σιγοτραγουδούσε κάποιο σκοπό. Θύμιζε τραγούδι από αυτά που ακούγαμε παιδιά στον “Βασιλιά των Λιονταριών”. Έκανε μερικούς συναθλητές της να χαμογελάσουν.

Ο Μαραθώνας είχε γεμίσει ξανά με κόσμο. Όπως κάθε χρόνο, τα φώτα του κόσμου είχαν στραφεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου. Άνθρωποι τυλιγμένοι με σακούλες πάσχιζαν να κρατηθούν ζεστοί, ενώ το γκρουπ του Ρασίντ κάλπαζε κάνοντας το ζέσταμά του.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 9:02.

Λίγο πριν κλείσει το πρώτο χιλιόμετρο, η φιγούρα του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, δύο φορές Πρωταθλητή Ελλάδος στο αγώνισμα, φάνηκε στην κορυφή. Για λίγα δευτερόλεπτα μόνο, μέχρι να τον καταπιούν ξανά τα μαύρα άλογα του Ρασίντ. Στο πέμπτο χιλιόμετρο οι ελίτ ξένοι αθλητές ήταν ακόμα ενωμένοι. Λίγα μέτρα πιο πίσω, ακολουθούσαν οι Γκελαούζος και Μερούσης, ενώ Καραϊσκος και Θεοδωρακάκος είχαν γκρουπαριστεί και έβγαιναν μαζί από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Η μάχη για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είχε αρχίσει.

Κλασικός Μαραθώνιος 2018
Ο Αιθίοπας Τέσφα Τιρουνέχ (δεξιά), ένας από τους πιο έμπειρους δρομείς του Ρασίντ με 2:08:51 από το 2015, από τα πρώτα χιλιόμετρα πήρε θέση παρατηρητή στη γαλαρία του γκρουπ. Photo: Petros Gkazonis
Μαραθώνιος Αθήνας 2018
Γκελαούζος (αριστερά) και Μερούσης (δεξιά), το ένα-δύο του περσινού πανελληνίου Πρωταθλήματος, βγήκαν από τον Τύμβο του Μαραθώνα σε απόσταση αναπνοής από τους προπορευόμενους. Photo: Petros Gkazonis

Έλβις Ταμπαράχ και Άλφρεντ Τσερόπ δούλευαν ακούραστα στην κορυφή για να κρατήσουν ψηλά τον ρυθμό, ενώ ο Τέσφα από την Αιθιοπία, ένα από τα δυνατά ονόματα του γκρουπ φαινόταν να χάνει έδαφος. Να σημειωθεί ότι ο Ταμπαράχ, ο ένας εκ των δύο “λαγών” της κούρσας, είναι μόλις 19 ετών και έχοντας μια καλή ιδέα των απαιτήσεων της διαδρομής, δεν αποκλείσετε τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει στην Αθήνα με αναβαθμισμένο στάτους.

Μετά τη Νέα Μάκρη, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στην πανοπλία των μαραθωνοδρόμων, ενώ στο ίδιο σημείο άρχισε ο Κώστας Γκελαούζος να παίρνει κεφάλι στην κούρσα του Πανελληνίου.

Photo: Petros Gkazonis

Στο Πικέρμι, το τοπίο είχε πλέον ξεκαθαρίσει αρκετά. Μπερνάρντ Τσέριοτ (bIb 2), Άλεξ Κιπρορίρ (bib 7), Ασμεράβ Τσερέμε (bib 1), Μπριμίν Κίπκοριρ (bib 4) και Τέσφα Τιρουνέχ (bib 5), ήταν οι μόνοι που άντεχαν ακόμα τον ρυθμό του “λαγού”.

Είθισται, οι καθοριστικές επιθέσεις για την έκβαση της κούρσας, να γίνονται μετά την ανηφόρα του Σταυρού. Συχνά, οποιαδήποτε απόπειρα για ξεκόλλημα μέχρι εκείνο το σημείο είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Έτσι, όταν ο πανύψηλος Μπριμίν Κίπκοριρ έκανε την επίθεσή του στο ύψος του προαστιακού της Παλλήνης, δηλαδή στο 28ο χιλιόμετρο, έπιασε αθλητές και θεατές -γνώστες του αντικειμένου- ελαφρώς απροετοίμαστους.

Από τη μία ήταν τα στατιστικά των περασμένων ετών και από την άλλη ο καλπασμός της κενυατικής γαζέλας, άναρχος μα τόσο αποδοτικός. Με κάθε βήμα μεγάλωνε τη διαφορά του από τον Αζμεράβ Τσερέμε, που στην κατηφόρα της Αγίας Παρασκευής φαινόταν να μην έχει απάντηση στην επίθεση του αντιπάλου του.

Μαραθώνιος Αθήνας
Ο Τσερέμε έδειξε να ανταποκρίνεται πιο άμεσα από όλους στην επίθεση του Κίπκοριρ. Photo: Petros Gkazonis

Λίγο πιο πίσω, ο Τέσφα Τιρουνέχ, ο οποίος μέχρι την Παλλήνη υπολειπόταν των αντιπάλων του για τουλάχιστον πέντε μέτρα άρχισε να ανεβάζει ρυθμό.

Στο ύψος της Κατεχάκη, ο Μπριμίν είχε φτιάξει μια διαφορά λεπτού από τους δύο Αιθίοπες, ενώ ο Αζμεράβ παρέδιδε τη δεύτερη θέση στον εμφανώς πιο φρέσκο Τέσφα.

Στην κορυφή της κούρσας, ο Κιπκορίρ δεν έδειχνε σημάδια κόπωσης. Photo: Panagiotis Letsios

Ούτε ο Τέσφα όμως κατάφερε να απειλήσει την κυριαρχία του Κενυάτη, που έκοψε το νήμα σε 2:10:56. Ο Μπριμίν είχε χάσει το ρεκόρ και το χρηματικό μπόνους που υποσχέθηκε ο Ρασίντ για μόλις 19 δευτερόλεπτα, είχε όμως χτίσει ένα όνομα για το μέλλον. Ο Μαραθώνιος θα είναι πάντα εκεί για μία δεύτερη ευκαιρία.

Ο Τέσφα Τιρουνέχ Γουόκνεθ κατάφερε κάνοντας μια οικονομική κούρσα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, να φτάσει στο αργυρό μετάλλιο της Κλασικής. Photo: Panagiotis Letsios

Ο Τέσφα σταμάτησε το χρονόμετρο 1’55’’ μετά τον Κενυάτη και μαζί με τον Αζμεράβ (2:13:20) ανέβασαν την Αιθιοπία στο δεύτερο και το τρίτο σκαλί του βάθρου. Για ακόμη μια χρονιά, πιο συγκεκριμένα για 15η χρονιά, η Κένυα κέρδισε τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Αν και το 2019 η νίκη πάει σε Κενυάτη, Κένυα και Ελλάδα θα έχουν από 16 νίκες στην κλασική διαδρομή.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έντεκα λεπτά για να εμφανιστεί στο στάδιο ο πρώτος Έλληνας. Ο Κώστας Γκελαούζος είχε καταφέρει να επιτεθεί ξανά στους Μερούση και Καραΐσκο, στο 27ο χιλιόμετρο και να κρατήσει ρυθμό που θα του δώσει, όχι μόνο τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και νέο προσωπικό ρεκόρ Μαραθωνίου (2:21:54) σε μια διαδρομή που δεν ευνοεί τέτοιες απόπειρες. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά νίκη του αθλητή του ΠΑΟ στο αγώνισμα. Ο Χιώτης, Χριστόφορος Μερούσης, ήταν ο επόμενος Έλληνας εντός του σταδίου, 1’49” από τον Γκελαούζο και μόλις δέκα δεύτερα μπροστά από τον ανερχόμενο Παναγιώτη Καραΐσκο, ο οποίος επίσης σημείωσε ατομικό ρεκόρ.

Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας
Γκελαούζος, Μερούσης και Καραΐσκος, η τριάδα του πανελληνίου Πρωταθλήματος 2018.

Στον αγώνα των γυναικών, η Σέλμιθ Μουριούκι από την Κένυα πήρε τη νίκη με 2:36:46, με τη συμπατριώτισσά της, Ρέμπυ Τσερόνο να τερματίσει δεύτερη σε 2:38:54 και την Ελευθερία Πετρουλάκη να συμπληρώνει το βάθρο, έχοντας σταματήσει το χρονόμετρο σε 2:46:09.

Σημείο που ξεχώρισε στη φετινή διαδρομή του Μαραθωνίου, ήταν το πέρασμα από το καμένο στις πρόσφατες πυρκαγιές, Μάτι Αττικής. Η περιοχή μύριζε ακόμα καρβουνιασμένο ξύλο, όμως οι κάτοικοι ήταν όλοι στον δρόμο, χειροκροτώντας τους αθλητές ντυμένοι στα μαύρα, σαν υπενθύμιση του χαμού που στο πέρασμα του πήρε ζωές και περιουσίες. Ένα πράσινο μαντίλι στο κεφάλι πολλών αθλητών, έδινε την ελπίδα για αναδάσωση της περιοχής την ερχόμενη άνοιξη.

Άραγε θα είναι πάλι πεύκα..;

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH