Iljo Keisse

Iljo Keisse. Πως από “king of cool” να χαρακτηριστείς ανώριμος σεξιστής.

Ήταν 2012 και το 7ο ετάπ του Γύρου Τουρκίας έφτανε στο τέλος του. Ο Keisse είχε την πρωτοπορία και όλα έδειχναν πως θα έπαιρνε τη νίκη. Όσα ακολούθησαν του έδωσαν τον τίτλο “king of cool”.

Με λιγότερα από χίλια μέτρα από τον τερματισμό, ο Βέλγος είχε διαφορά μερικών δευτερολέπτων από το οργανωμένο και αποφασισμένο πελοτόν. Τότε ήρθε η τελευταία στροφή 360 μοιρών να ρίξει και άλλο λάδι στην ήδη φουντωμένη φωτιά της μάχης. Ο Keisse έχασε την πρόσφυση του πίσω τροχού και βρέθηκε με τον γοφό στην άσφαλτο. Πλέον κάθε δευτερόλεπτο είχε σημασία. Χωρίς βιαστικές κινήσεις, σηκώθηκε και καβάλησε ξανά, για να παρατηρήσει πως είχε βγει η αλυσίδα του. Δεν πανικοβλήθηκε. Δεν πέταξε το ποδήλατο μακριά. Έσκυψε στωικά, διόρθωσε το πρόβλημα, καβάλησε και άρχισε να επιταχύνει. Το γκρουπ ήταν πλέον λιγότερα από πέντε δεύτερα πίσω του, όμως ο Βέλγος πρώην πιστέρ κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις κραυγές των Βρετανών εκφωνητών, με τον Carlton Kirby να ξεσπάει σε γέλια και να χαρακτηρίζει τον Iljo Keisse, King of Cool. Αξίζει να δείτε το βίντεο.

Iljo Keiise
Ο Iljo Keiise παίρνει τη νίκη στο έβδομο ετάπ του Γύρου Τουρκίας, λίγα μέτρα μπροστά από τον ανερχόμενο Marcel Kittel.

Πριν από δύο εβδομάδες, στις 29 Ιανουαρίου, ο Βέλγος κατάφερε με μια του κίνηση να απογοητεύσει αρκετούς από τους οπαδούς του. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Αργεντινή για τον πολυήμερο αγώνα Vuelta a San Juan, έκανε ένα σεξιστικό αστείο το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο.

Το απόγευμα της 28ης, η πενταμελής ομάδα της Deceuninck Quick-Step σταμάτησε σε ένα κεντρικό καφέ του San Juan. Η σερβιτόρα που τους εξυπηρέτησε, αφότου της εξήγησαν ότι αγωνίζονται στο Vuelta a San Juan, ζήτησε μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους. Τότε, ο Iljo Keisse, αντί να τιμήσει το άθλημα, την ομάδα και τους χορηγούς του, στεκούμενος “σαν άνθρωπος” για μια φωτογραφία, έβαλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και προσποιήθηκε πως ακουμπάει με τα γενετικά του όργανα την -έως τώρα ανώνυμη- σερβιτόρα. Αδικαιολόγητη ανωριμότητα για 36χρονο οικογενειάρχη και πατέρα.

Iljo Keisse
Η επίμαχη φωτογραφία με την δεκαοκτάχρονη σερβιτόρα να ποζάρει μπροστά στους αθλητές της Deceuninck Quick-Step.

Την επόμενη ημέρα όμως, ενημερώθηκε για τη μήνυση που είχε δεχτεί, καθώς η σερβιτόρα με τον φίλο της είχαν πράξει αστραπιαία.

Η ίδια, δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης: Είμαι πολύ νευριασμένη. Δεν με σεβάστηκαν. Εργαζόμουν, ζήτησα μια φωτογραφία και δεν με σεβάστηκαν. Έχω ήδη μιλήσει με τους δικηγόρους μου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ο φίλος μου είδε το συμβάν και είναι μάρτυρας.”

Δεν μπορούν να έρχονται σε μια άλλη χώρα και να φέρονται στις γυναίκες σαν να είναι αντικείμενα, σαν ασήμαντες και ανάξιες λόγου. Εδώ είναι Αργεντινή και δεν μπορεί να έρχεται να κάνει ό,τι θέλει. Ελπίζω τουλάχιστον να δώσουν κάποια ποινή ή να του επιστήσουν την προσοχή για αυτό που έκανε.”

Όλα τα παραπάνω, ο Iljo τα διάβασε στις πρωινές ειδήσεις, λίγο πριν το τρίτο ετάπ του αγώνα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναγκάστηκε να αναφερθεί δημόσια στο γεγονός, ζητώντας συγγνώμη και απολογούμενος για τη συμπεριφορά του. Παραδέχτηκε πως ως ένας από τους γηραιότερους στην ομάδα θα έπρεπε να πράττει παραδειγματικά και πως έκανε ένα μεγάλο σφάλμα. Είπες πως το θέμα είχε λήξει καθώς είχε ήδη κληθεί από την αστυνομία και πως ένιωθε ότι αντιμετωπιζόταν σαν εγκληματίας για το σφάλμα του. Είπε πως όλη αυτή η δημοσιότητα «χτυπούσε» πολύ άσχημα στην άλλη πλευρά του Ωκεανού, στη γυναίκα του, τα παιδιά του και γενικότερα στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Βέλγος είχε λάβει χρηματική ποινή ύψους 3000 πέσος. Περίπου 70 ευρώ. Και την είχε πληρώσει, παρά το ότι δεν αναφέρθηκε σε αυτό.

Φαινομενικά, το συμβάν είχε κλείσει, όμως αρκετοί αισθάνθηκαν πως ο Iljo θα έπρεπε να αποσυρθεί από τον αγώνα. Ο ίδιος βέβαια, είχε ταξιδέψει από την Ευρώπη για να αγωνιστεί και αν έχανε αυτά τα πολύτιμα αγωνιστικά χιλιόμετρα θα χαλούσε την προετοιμασία του και μέρος από το budget της ομάδας.

Τότε άρχισαν τα πυροτεχνήματα. Η Deceuninck Quick-Step δεν απέσυρε τον αθλητή της από τον αγώνα, αν και θα ήταν μια καλή προσπάθεια εξευμενισμού της κοινής γνώμης. Οι δύο μεγάλοι χορηγοί της, η Deceuninck και η Specialized, καταδίκασαν το συμβάν, μιλώντας όμως με το γάντι για τον Βέλγο αθλητή. Προφανώς είχε υπάρξει συνεννόηση για μια προσπάθεια να κρατηθεί ο Iljo Keisse στον αγώνα.

Εν τέλει, έδρασε ο διοργανωτής, αποκλείοντας τον Βέλγος αθλητή από τη συνέχεια του αγώνα, με την αιτιολογία ότι είχε θιχτεί η φήμη και η τιμή της διοργάνωσης, της UCI και της ποδηλασίας γενικότερα. Πλέον, ο πρωτοπόρος Alaphilippe θα είχε έναν λιγότερο βοηθό.

Τότε ήταν που η φήμη της βελγικής ομάδας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της. Ο Patrick Lefevere, μάνατζερ της ομάδας, δήλωσε πως αν ήταν στο χέρι του θα απέσυρε την ομάδα από τον αγώνα, παρ’ ότι κατείχε την πρώτη και την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Συνέχισε λέγοντας πως η 18χρονη σερβιτόρα είχε ως κίνητρό της τα χρήματα και τη δημοσιότητα και πως το θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει από τη στιγμή που ο Keisse πλήρωσε ποινή 70 ευρώ…

Η πολιτισμένη Ευρώπη κουνούσε το δάχτυλο στην απολίτιστη λατινική Αμερική;

Μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου ετάπ, όπου οι Alaphilippe, Evenepoel και Hodeg θα έπρεπε να παρευρεθούν στο βάθρο για την πρώτη θέση της γενικής, την πρώτη θέση στην κατηγορία U23 και την τρίτη θέση στο ετάπ, αντίστοιχα, η βελγική ομάδα συνέχισε την παρωδία της. Κράτησε τους αθλητές εντός του οχήματος της, παρουσιάζοντας κάποιο “πρόβλημα υγείας” ως δικαιολογία για την απουσία τους. Αρνήθηκε να συνδέσει το γεγονός με την αποβολή του Keisse και τις απειλές του Lefevere.

Οι αθλητές και ο DS της ομάδας δέχτηκαν ποινή 500 ελβετικών φράγκων, ενώ οι Alaphilippe και Hodeg έχασαν και από τρεις βαθμούς UCI.

Την επόμενη ημέρα, η Βέλγοι έχασαν και την πρώτη θέση της γενικής στο ανηφορικό ετάπ προς το Alto Colorado, καθώς ο Winner Anacona (Movistar) αποδείχτηκε πολύ δυνατός για να τον πιάσουν.

Το περιστατικό, θυμίζει λίγο την περίπτωση του Peter Sagan στο βάθρο του Γύρου Φλάνδρας του 2013. Τότε, ο Σλοβάκος βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Fabian Cancellara, αλλά βρήκε τον τρόπο να τραβήξει τα φλας επάνω του, τσιμπώντας τα οπίσθια της Maja Leye, τη στιγμή που αυτή, ως podium girl φιλούσε το μάγουλο του νικητή Fabian.

Ο Sagan ετοιμάζεται για την τελική επίθεση της ημέρας, στο βάθρο του Γύρου Φλάνδρας. Photo: Bryn Lennon/Getty Images.

H 25χρονη δήλωσε αργότερα πως κατάλαβε αμέσως τι έγινε και πάγωσε από το σοκ. Πως ήθελε να γυρίσει και να χαστουκίσει τον Sagan αμέσως, αλλά προσπάθησε να φερθεί επαγγελματικά.

Ο 23χρονος τότε Σλοβάκος, τη σκαπούλαρε με μια φτηνή συγγνώμη και ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που τον εκθείασαν για τον αυθόρμητο χαρακτήρα του και το χιούμορ του. Η παράνοια ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί έστρεψαν το βλέμμα τους στην “προκλητική” παρουσία των podium girls, αντί να καταδικάσουν την κίνηση του αγενή, υπερφίαλου Sagan.

Ο Σλοβάκος κάνει την κίνησή του χαμογελώντας ταυτόχρονα στα φλας των φωτογράφων.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως ακόμα και σε τόσο φλέγοντα ζητήματα όπως ο σεξισμός, οι αντιδράσεις είναι δύο ταχυτήτων και ανάλογες των επιδόσεων και της δημοτικότητας. Βλέπουμε ακόμη πως η UCI μένει σχεδόν αμέτοχη, χωρίς να επιβάλλει κάποιου είδους τσουχτερή ποινή.

Σ.Σ. Για ευγενές άθλημα, δεν είμαστε και πολύ ευγενικοί…

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH