Η ποδηλατική ομάδα των Εμιράτων

Η ποδηλατική ομάδα των Εμιράτων και οι οπαδοί από την Υεμένη.

Ο τίτλος φυσικά είναι σατιρικός, καθώς μετά από τρία χρόνια συγκροτημένων επιχειρήσεων των ΗΑΕ (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και της Σαουδικής Αραβίας, η Υεμένη βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους λιμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Από το 2017, η παγκόσμια ποδηλατική σκηνή βοηθά τα ΗΑΕ να ξεπλύνουν τα αιματοβαμμένα χέρια τους με ιταλική φινέτσα και αγορασμένη ποδηλατική κουλτούρα.

Η ομάδα UAE Team Emirates εμφανίστηκε στο World Tour, το ανώτερο επίπεδο αγωνιστικής ποδηλασίας, το 2017 ως συνεχιστής της ιταλικής Lampre. Η ιστορική Ιταλική ομάδα υπό την ηγεσία του Giuseppe Saronni, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, όταν η πολλά υποσχόμενη συνεργασία με Κινέζους επενδυτές γκρεμίστηκε απότομα στα τέλη του 2016. Ένα ματωμένο χέρι βρέθηκε την τελευταία στιγμή να προσφέρεται να σώσει τον Ιταλό μάνατζερ και το προσωπικό της ομάδας από την ανεργία. Ο Beppe Saronni φαίνεται να το έπιασε βιαστικά, χωρίς να ασχοληθεί με τους κόκκινους λεκέδες που έμειναν στο χέρι του μετά το σωτήριο τράβηγμα.

Άλλωστε, συχνά ο αθλητισμός εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες με τους αθλητές, τους προπονητές και τους παράγοντες να αδιαφορούν για τα όσα πρεσβεύει ο εργοδότης τους (βλέπε Noor 1).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μια ομάδα με εθνικό χαρακτήρα όπως δείχνει και το όνομά της, η οποία στηρίζεται σε χορηγίες δύο τραπεζών (National bank of Abu Dhabi και First Abu Dhabi Bank) και μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως, της Emirates Airlines (υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι χορηγοί τους οποίους μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της ομάδας).

Η ποδηλατική ομάδα των Εμιράτων
(Από αριστερά) Dan Martin, Alexander Kristoff και Fabio Aru.

Στην πρώτη της εμφάνιση το 2017, η UAE εμφανίστηκε με budget μόλις 10 εκ. ευρώ. Ένα ποσό που διπλασιάστηκε την επόμενη χρονιά με την προσθήκη της αεροπορικής στη φανέλα. Παρά την εμπειρία του Saronni και την αύξηση του προϋπολογισμού, τα ταλέντα που έρχονται στην ομάδα φαίνεται να μην έχουν βρει ακόμη τα πατήματά τους. Ο Fabio Aru, νικητής του Γύρου Ισπανίας του 2015, ακόμα δεν έχει πλησιάσει στην εξαιρετική κατάσταση που τον έφερε πρώτο γενικής στη Μαδρίτη. Ο Alexander Kristoff, o Diego Ulissi, o Dan Martin και ο Ben Swift, είναι μερικά ακόμη από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας που δεν έχουν αποδώσει στον αναμενόμενο βαθμό.

Γιατί όμως αναφέρομαι στη συγκεκριμένη ομάδα με κακεντρεχείς παραλληλισμούς; Ιδού:

Σύμφωνα με οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση των ΗΑΕ παραβιάζει ορισμένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ΗΑΕ δεν έχουν δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα και οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν την κυβέρνησή τους ή να σχηματίσουν πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν αναφορές για “εξαφανίσεις” ανθρώπων εντός των ΗΑΕ. Πολλοί αλλοδαποί πολίτες και πολίτες των Εμιράτων (κυρίως αντιφρονούντες) έχουν απαχθεί από την κυβέρνηση και έχουν φυλακιστεί, ακόμα και βασανιστεί. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί σε πολίτες της το δικαίωμα σε μια γρήγορη δίκη (ώστε να ολοκληρωθεί η κράτησή τους) και πρόσβαση σε συμβούλους κατά τη διεξαγωγή ερευνών.

Το μαστίγωμα και ο λιθοβολισμός είναι νόμιμες μορφές δικαστικής τιμωρίας στα ΗΑΕ λόγω της Σαρίας, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του τύπου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λογοκρίνονται προκειμένου να αποφευχθεί η κριτική προς την κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις βασιλικές οικογένειες.

Να σημειωθεί ακόμη ότι αρκετά μέλη βασιλικών οικογενειών των ΗΑΕ, έχουν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση εργαζομένων τους, σε βαθμό που να θυμίζουν σκλάβους περασμένων αιώνων.

Όσον αφορά την Υεμένη, αυτή τη στιγμή ολόκληρη η χώρα μαστίζεται από λιμό, με τον κίνδυνο μαζικής επιδημίας χολέρας να μεγαλώνει συνεχώς, καθώς ήδη πιθανολογούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα. Σίγουρα έχει εμφανιστεί και στο δικό σου newsfeed στο facebook ένα ετοιμοθάνατο, υποσιτισμένο παιδί από την Υεμένη. Μάντεψε, δεν είναι το μόνο.

Η ποδηλατική ομάδα των Εμιράτων
Ποδηλατικός αγώνας στην Υεμένη. Αύγουστος 2015. Photo Joe Sheffer.

Ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ δύο κυβερνητικών οργανώσεων, ο οποίος ξεκίνησε ουσιαστικά το 2015, βάζει τον άμαχο πληθυσμό στο στόχαστρο. Από τη μία βρίσκεται η μέχρι το 2015 κυρίαρχη κυβέρνηση του Abdrabbuh Mansur Hadi και από την άλλη οι στρατιωτικές δυνάμεις των Houthi. Σύντομα στη διαμάχη μπήκαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, αντιμαχόμενες την πλευρά του Hadi με πολυβόλα, αεροπορικές επιδρομές, εμπορικό αποκλεισμό και βασανιστήρια.

Παρά το γεγονός ότι τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στρέφονται συνήθως στη Σαουδική Αραβία, για τα εγκλήματα που πραγματοποιεί στην Υεμένη, διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τη δράση και των ΗΑΕ.

Το Σεπτέμβριο το αμερικανικό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής παρουσίασε έκθεση με την οποία συνέδεε ορισμένες από τις πιο φρικιαστικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε εκπαίδευση παραστρατιωτικών οργανώσεων στο εσωτερικό της Υεμένης αλλά και στον αποκλεισμό λιμανιών μέσω των οποίων γινόταν η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι από το 2009 τα ΗΑΕ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε βόμβες αμερικανικής κατασκευής τις οποίες αργότερα έριχναν στην Υεμένη.

Χωρίς να μπορούμε να εμβαθύνουμε μέσα σε λίγες γραμμές, σε ένα τόσο λεπτό και μακροχρόνιο ζήτημα, μένουμε στο εμφανές: Ένα κράτος με στοιχειώδης ελλείψεις δημοκρατίας και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, προσπαθεί μέσω του αθλητισμού να εξυγιάνει την εικόνα του. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς ποδηλατικής σκηνής, αδυνατούν να δουν το προφανές και επιλέγουν να τα αντιπροσωπεύσουν με αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Τα αθλητικά ιδεώδη για ακόμη μια φορά ποδοπατιούνται στο βωμό του κέρδους.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH