Colombia cyclling

Το Πρωτάθλημα Κολομβίας είναι πιο high-profile και από étape του Tour.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Μπογιακά (γράφεται Boyacá), στην Κολομβία, το εθνικό Πρωτάθλημα ατομικής χρονομέτρησης και αντοχής. Η Κολομβία, μια παραδοσιακά ποδηλατική χώρα, με το Vuelta de Colombia να διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1951, τροφοδοτεί συνεχώς την διεθνή –και κατά κύριο λόγο Ευρωπαϊκή – ποδηλατική σκηνή με τους πιο ακούραστους ανηφορίστες. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Κολομβιανοί είναι οι Κενυάτες της ποδηλασίας.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, διεξήχθη ο αγώνας ατομικής χρονομέτρησης με την πρώτη εξάδα να έχει ως εξής:

1          MARTÍNEZ Daniel Felipe (EF Pro Cycling)           51.714  48:02

2          QUINTANA Nairo (Team Arkéa Samsic)              51.216  0:28

3          BERNAL Egan (Team INEOS)                              51.146  0:32

4          RIVERA Brandon Smith (Team INEOS)                49.796  1:51

5          CHAVES Esteban (Mitchelton-Scott)                  49.697  1:57

6          BALLESTEROS Carlos                                         47.435  4:20

Σε μια επίπεδη διαδρομή απόστασης 41,4 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη Pesca, o 23-χρονος Dani Martinez κατάφερε να επιβληθεί των Quintana και Bernal, με μέση ταχύτητα, όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα, τα 51,7 χλμ/ώρα. Να σημειωθεί ότι η πόλη Pesca βρίσκεται σε υψόμετρο 2624μ. Συνεπώς, εκεί που ο μέσος Ευρωπαίος οριακά περπατάει χωρίς να λαχανιάζει, οι Κολομβιανοί κάνουν επιδώσεις παγκόσμιας κλάσης.  

Martinez, στον τρίτο του χρόνο φέτος με την EF και με δεύτερο συνεχόμενο εθνικό τίτλο στην ατομική χρονομέτρηση, δείχνει να είναι ένα ιδιαίτερο «είδος» Κολομβιανού, που μπορεί να τρέξει time trial καλύτερα από ότι μπορεί να ανηφορίσει… και αλήθεια, ο μικρός από τη Soacha (2565μ), μπορεί να ανηφορίσει πολύ γρήγορα!

2018-2019-2020. Τρία χρόνια στο βάθρο του Πρωταθήματος ατομικής χρονομέτρησης για τον DaniMartinez
Η διαδρομή του αγώνα αντοχής που διεξήχθη την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

Την επόμενη μέρα

Την επόμενη ημέρα, χωρίς δηλαδή ούτε μια μέρα ξεκούρασης, 106 αθλητές πήραν εκκίνηση στην πόλη Tunja, για να αγωνιστούν σε μια κυκλική διαδρομή 206 χιλιομέτρων, με ένα ανηφοράκι 1200 μέτρων με μέση κλίση 7,4% και μια απότομη κατηφόρα προς το πανεπιστήμιο της Tunja. Σε έναν από τους δώδεκα συνολικά γύρους του αγώνα, ο Egan Bernal, περσινός νικητής του Γύρου Γαλλίας, είχε μια επικίνδυνη πτώση με μεγάλη ταχύτητα ενώ κυνηγούσε το πρώτο γκρουπ, όμως κατάφερε να αλλάξει ποδήλατο και να μπει ξανά στην κούρσα μόνο με μερικά εγκαύματα.  

Το fair play, ευ αγωνίζεσθαι ελληνιστί.

Σε μια κίνηση «ευ αγωνίζεσθαι», στο άκουσμα της είδησης για την πτώση και την επάνοδο του 23χρονου αστέρα της Ineos, όλο το γκρουπ ελάττωσε ταχύτητα και του επέτρεψε να επανέλθει. Ο Bernal ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει την επίθεση του συναθλητή του, Ivan Sosa. Έπειτα, ο Sosa βρέθηκε μόνος στην κορυφή της κούρσας μαζί με τον Sergio Heguita (σ.σ. διαβάζεται Ιγκίτα) της EF, για να πέσει και αυτός μόλις 18 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Ο Higuita, νικητής του 18ου ετάπ του περσινού Γύρου Ισπανίας μπροστά από τον Primož Roglič και δεύτερος στη γενική κατάταξη του Γύρου της Καλιφόρνια, κατάφερε να κρατηθεί στην κορυφή της κούρσας και να πάρει τη νίκη μπροστά από τους Bernal, Martinez και Quintana που σπρίνταραν για τη δεύτερη θέση.

Η πρώτη εξάδα διαμορφώθηκε ως εξής: 

1          HIGUITA Sergio (EF Pro Cycling)                         5:13:06

2          BERNAL Egan (Team INEOS)                              1:15

3          MARTÍNEZ Daniel Felipe (EF Pro Cycling)           1:17

4          QUINTANA Nairo (Team Arkéa Samsic)              ‘’

5          CHAVES Esteban (Mitchelton-Scott)                  1:21

6          HENAO Sergio (UAE-Team Emirates)                 1:24

Μια εξάδα που βρίθει από βάθρα και φανέλες σε μεγάλους Γύρους. Μια εξάδα, που βρίθει από ταλέντο και – αν εξαιρέσουμε τον Nairo που στις 4 Φεβρουαρίου πάτησε τα 30 – από νεανικότητα!

Πέτρος Γκαζώνηςcyclist / cycling coach myathlete.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH