To myathlete στη Χίο μετά από πρόσκληση του Chios Running.

Δεν είναι μυστικό: ο σύλλογος δρομέων Chios Running που ζει και αναπνέει για το τρέξιμο στο μαγευτικό νησί της Χίου (όπως μαρτυρά και η ονομασία του) είναι ένας από τους πιο δραστήριους (αν όχι ο πιο δραστήριος) περιφερειακούς δρομικούς συλλόγους. Με συνεχείς δράσεις, ομαδικές προπονήσεις, σταθερό ενδιαφέρον για τα δρομικά τεκταινόμενα και μέλη που αγαπούν το τρέξιμο με την ψυχή τους. Δεν μας έκανε, λοιπόν, καμία εντύπωση η πρόσκληση που μας απευθύναν για μια διάλεξη/ενημέρωση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με την εργομέτρηση. Κάπως έτσι, ο εργοφυσιολόγος Νίκος Δημητριάδης, εκπροσωπώντας το myathlete, ταξίδεψε στη Χίο για μια συνάντηση με τα μέλη του συλλόγου (19.1.2019) , αλλά και κάθε άλλο που θα ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο θέμα.

Η συνάντησή του με το δρομικό κοινό του νησιού έκρυβε πολλές εκπλήξεις και πολλές ευτυχισμένες διαπιστώσεις. Περίπου ογδόντα (80) άτομα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσήλωση την ομιλία του Νίκου Δημητριάδη, κάνοντάς τον να δώσει τον καλύτερό του εαυτό απέναντι σε ευήκοα ώτα. Πολύ σύντομα η ομιλία διέφυγε το στενό πλαίσιο μιας παρουσίασης των πολλαπλάσιων ευεργεσιών της επιστημονικής διαδικασίας της εργομέτρησης και οδηγήθηκε (χάρη στο «πρόσφορο έδαφος» που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα) σε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την φυσιολογία της άσκησης.

Ο επικεφαλής του myathleteμαγνήτισε το ακροατήριο σε μια ομιλία που ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις (3) ώρες, χωρίς όμως να κουράσει κανέναν από τους παρευρισκομένους.Αναφέρθηκε σε πλήθος μεταβλητών και βασικές ορολογίες της εργομέτρησης καθώς και στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο αθλητής και ο προπονητής του. Ανέλυσε διεξοδικά την έννοια του «αναερόβιου κατωφλιού» και γιατί έχει σημασία αυτό να βελτιώνεται, αναφέρθηκε στο διαχωρισμό της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας και εξήγησε τι είναι η VO2max με χαρακτηριστικά παραδείγματα αθλητών. Ακόμα, παρουσίασε στο κοινό την ανάγκη της ποικιλίας στην προπόνηση, αναφέροντας και περιγράφοντας όλους τους τύπους προπονήσεων (διαλλειματική, τέμπο, long run, ανηφόρες, farlek, σπριντ κ.λ.π.) και πως αυτές οι εναλλακτικές προπονήσεις προσφέρουν τις απαραίτητες προσαρμογές (μυϊκές και αερόβιες/αναερόβιες) και τη σχέση τους με την έκκριση γαλακτικού οξέος. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της έννοιας της «δρομικής οικονομίας» και πως αυτή επιτυγχάνεται!

 

Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις θεματικές που αναπτύχθηκαν. Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν με τρόπο που μαρτυρούσε ενδιαφέρον και γνώση, είτε εμπειρική, είτε ακαδημαϊκή (σ.σ. η σύσταση του κοινού ήταν ξεχωριστή, καθώς σε αυτό συμμετείχαν γυμναστές, αθλητές, προπονητές και άλλοι παράγοντες του αθλητισμού, προεξάρχοντος βέβαια του πρωταθλητή του μαραθωνίου Χριστόφορου Μερούση– που πάντοτε προτιμά το myathlete για τις μετρήσεις του).

Μετά το τέλος της συνάντησης, άπαντες οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα κοντινή ημερομηνία κατά την οποία το myathlete θα βρεθεί εκ νέου στο φιλόξενο νησί της Χίου προκειμένου να εργομετρήσει όποιον το επιθυμεί, καθώς οι αιτήσεις έπεσαν βροχή.

Από τη μεριά μας, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στη Χιό και να ξανασυναντηθούμε με τους ανθρώπους του νησιού που φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά το τρέξιμο και την άθληση γενικότερα.

Η ομάδα του myathlete.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία πως ο Νίκος Δημητριάδης έτρεξε με την παρέα του Chios Running την επομένη της διάλεξης κάνοντας τη θεωρία… πράξη.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH