Μπαχρέιν

Bahrain Merida, άλλη μια ομάδα για “άτακτα παιδιά”.

Το 2017, μαζί με την team UAE, ακόμα μια ομάδα με μεσανατολικές ρίζες μπήκε στο Pro Tour για να μας αποδείξει πως ένας Σεΐχης παίρνει πάντα αυτό που θέλει.

Αυτό που ήθελε ο Σεΐχης Νασέρ Μπιν Χαμάντ αλ Καλίφα, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, διοικητής της βασιλικής φρουράς και πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής του Μπαχρέιν – ο οποίος αρνείται πως έχει βασανίσει ποτέ κάποιον – ήταν να διαφημίσει τη χώρα του παγκοσμίως.

Με το “καλημέρα” η ομάδα του Σεΐχη μπήκε στο World Tour με περίπου €17εκ. και τον Vincenzo Nibali για αρχηγό. Οι δύο τους είχαν γνωριστεί άλλωστε από το 2015, όταν μοιράστηκαν μερικά ποδηλατικά χιλιόμετρα στις αχανείς ερήμους της Μέσης Ανατολής.

ΜπαχρέινΗ βασική χρηματοδότηση της ομάδας έρχεται από τις εταιρείες πετρελαίου, μετάλλου και τηλεπικοινωνιών του Μπαχρέιν, καθώς και από την διάσημη κατασκευάστρια ποδηλάτων από την Ταϊβάν, τη Merida.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ομάδα δεν αγωνίζεται ούτε ένας ποδηλάτης από το Μπαχρέιν. Γίνεται ξεκάθαρο, πως στόχος της ομάδας είναι η εικόνα της χώρας και όχι η προώθηση της τοπικής ποδηλατικής σκηνής, Έτσι, με μια σειρά καλοπληρωμένων έμπειρων αναβατών από άλλες χώρες, καταφέρνει να στέκεται στο Pro Tour, το υψηλότερο επίπεδο αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου.

Γιατί όμως να θέλει μια χώρα να διαφημιστεί με αυτό τον τρόπο, τόσο άμεσα, χωρίς να προωθήσει εγχώριους αναβάτες; Ίσως, διότι προσπαθεί να βελτιώσει μια εικόνα που από το 2007 και έπειτα βρίσκεται σταθερά σε καθοδική πορεία.

ΜπαχρέινΤο Μπαχρέιν, από τη δεκαετία του ‘70 έως τη δεκαετία του ‘90 ήταν ένα ιδιαίτερα “δύσκολο” κράτος για να ζεις. Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλήψεις, κρατήσεις χωρίς ένταλμα, απελάσεις και βασανιστήρια ήταν κοινή πρακτική.

Όταν ο πρίγκιπας Εμίρ Χαμάντ αλ Καλίφα διαδέχτηκε τον πατέρα του στην εξουσία, έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν βελτιώθηκε σημαντικά.

Το 2007 όμως, η κατάσταση άρχισε πάλι να θυμίζει περασμένες δεκαετίες και τα βασανιστήρια κρατουμένων έκαναν ξανά την εμφάνισή τους. Σαν μικρό παιδί που δεν αντέχει να μην παίξει με τα παιχνίδια του, το κράτος άρχισε ξανά να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές.

Σύντομα, ο διεθνής οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισε ξανά να ασχολείται με τη μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου.

Εξαιτίας αυτού, το Μπαχρέιν έχασε την υψηλή διεθνή βαθμολογία που είχε πετύχει τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2011, η χώρα κατηγορήθηκε για τους τρόπους καταστολής της κατά την Αραβική Άνοιξη. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, μια κυβερνητική επιτροπή επιβεβαίωσε τις εκθέσεις για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών βασανιστηρίων. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα εισάγει μεταρρυθμίσεις και θα αποφύγει να επαναλάβει τα οδυνηρά γεγονότα του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, αναφορές δύο οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch, ανέφεραν τον Απρίλιο του 2012 πως οι ίδιες παραβιάσεις συνέβαιναν ακόμα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας απέλασε τέσσερις πολίτες της μετά από ανάκληση της εθνικότητάς τους το 2012. Γεγονός που αποτελεί αδίκημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μπαχρέιν έχει χαρακτηριστεί ως “ανελεύθερο” σύμφωνα με τους δείκτες του Freedom House.

Μπαχρέιν
Foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερός ο λόγος ύπαρξης μιας δυνατής ομάδας στο διεθνές ποδηλατικό στερέωμα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Γύρος Γαλλίας προσελκύει κάθε χρόνο αμέτρητα πλήθη, ενώ η τηλεθέαση αγγίζει περίπου 7,3 εκατομμύρια συνδρομητές. Ποιος δεν θα ζητωκραυγάσει για τον “Καρχαρία της Μεσίνα” και την ομάδα του;

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH