Η προπόνηση της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Το strava είναι ένας ωραίος τρόπος να βλέπεις τι κάνουν μερικά κορυφαία ονόματα του αθλητικού χώρου. Πρόσφατα αναφέρθηκα στις εξωφρενικές προπονήσεις του Jim Walmsley, όμως, την περασμένη εβδομάδα είδα κάτι εξίσου αξιοσημείωτο από την Πρωταθλήτρια Κόσμου, Anemiek Van Vleuten, στο αγώνισμα του δρόμου αντοχής.

Η Anemiek Van Vleuten κέρδισε πέρυσι το Παγκόσμιο με μια solo επίθεση 105 χιλιομέτρων στους δρόμους του Yorkshire. Αυτό από μόνο του, είναι αρκετά εξωφρενικό και δίνει μια εικόνα για τον αδαμάντινο χαρακτήρα αυτής της αθλήτριας, που στα 37 της, έχοντας κερδίσει δύο παγκόσμιους τίτλους στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης και δύο φορές το Giro Rosa, κατάφερε να εκπληρώσει τον μεγαλύτερο στόχο της.

Όπως κάθε επαγγελματίας αθλητής, έτσι και Anemiek άφησε πίσω για λίγο την κρύα κεντρική Ευρώπη και συναντήθηκε με την αντρική ομάδα της Mitchelton Scott για ένα 9-ήμερο προπονητικό μπλοκ στην νότια Ιταλία.

Day 1

Anemiek Van Vleuten

Λόγω μιας καθυστέρησης δυόμιση ωρών στο αεροδρόμιο, δεν πρόλαβε να φτάσει στην ώρα της για την πρώτη προπόνηση του camp, με αποτέλεσμα να κάνει μόνη της… 190 χλμ με 32,3 μέση ταχύτητα. Με avg wattage στο 202 και μέγιστα στο 1273, φαίνεται πως όντως δεν υπήρχε βοήθεια από κάποιο όχημα για την ολοκλήρωση της απόστασης. Δυνατό ξεκίνημα που θα έστελνε τον μέσο Έλληνα πρωταθλητή σε τριπλό ρεπό.

Day 2

Anemiek Van Vleuten

Το επόμενο πρωί, ενσωματώθηκε στην αντρική αποστολή, γράφοντας 204 χλμ και 4390 μμ. υψομετρικής διαφοράς σε 7,5 ώρες, διασχίζοντας την Σικελία από τον Νότο στον Βορρά. H Anemiek πάλεψε να κρατηθεί στη ρόδα των συναθλητών της, ενώ όπως η ίδια παραδέχτηκε, αδυνατούσε να ακολουθήσει στην ανηφόρα.

Day 3

Anemiek Van Vleuten

Συνεχίζοντας την point to point πορεία της, η ομάδα της Mitchelton κινήθηκε ανατολικά και γράφοντας 195 χλμ κατέληξε λίγο πάνω από την Κατάνια. Η Έτνα έδειχνε τα δόντια της! Η Anemiek ολοκλήρωσε τη μέρα με 4227μ. υψομετρικής διαφοράς και 202 avg. Watt. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα το max power της ήταν πάνω από 1200w!

Day 4

Anemiek Van Vleuten

Την τέταρτη μέρα, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια δεν ακολούθησε την ομάδα των αντρών. Κινήθηκε με τον δικό της ρυθμό προς την Έτνα όπου έκανε δύο ήρεμες αναβάσεις στα 1800μ. και χωρίς να πιεστεί πήρε όλα τα ανηφορικά QOM της περιοχής. Έγραψε συνολικά πέντε ώρες στη σέλα (η πρώτη ώρα δεν καταγράφηκε στη μονάδα της) και πάνω από 3000μ υψομετρικής διαφοράς. Ήταν μια ήρεμη προπόνηση, αφού το επόμενο πρωί θα ακολουθούσε επτάωρη με όλη την αντρική ομάδα.

Day 5

Anemiek Van Vleuten

Έτσι και έγινε. Η πέμπτη μέρα βρήκε τους αθλητές της MTS να αφήνουν πίσω τους την Κατάνια και να κινούνται προς το βορειοανατολικότερο άκρο της Σικελίας. Διένυσαν 215χλμ και σκαρφάλωσαν 3390μ. σε λιγότερο από επτά ώρες, με την Anemiek πίσω τους. Μετά από πέντε μέρες με μεγάλο όγκο προπόνησης  θα είχαν το επόμενο πρωί ένα πολυπόθητο rest day.

Day 6

Anemiek Van Vleuten

To rest day φυσικά δεν σήμαινε πως δεν θα ποδηλατήσουν καθόλου. Όλοι τους ανέβηκαν για ακόμη μια μέρα στη σέλα, κάνοντας όμως μόλις μια ώρα χαλαρό πετάλι. Μετά από ένα coffee stop επέστρεψαν ξανά στη βάση τους, για να ανακτήσουν δυνάμεις και να συνεχίσουν προς το κλείσιμο αυτού του σημαντικού, για κάθε επαγγελματία αθλητή, training camp.

Day 7

Anemiek Van Vleuten

Η έβδομη ημέρα του training tour και έκτη προπονητική, ήταν η πιο εντυπωσιακή από όλες. Η ομάδα ξεκίνησε από την Καλαβρία, στα νότια της ηπειρωτικής Ιταλίας κινούμενη προς Monte Basilico (1300μ) και το Locri, μια αρχαία ελληνική αποικία της Νότιας Ιταλίας. Από εκεί, κινήθηκαν για 15χλμ στα παράλια του Ιονίου και ξαναμπήκαν στην ενδοχώρα για να διασχίσουν έναν ακόμη ορεινό όγκο και να καταλήξουν στη Roccelletta, για να διανυκτερεύσουν ξανά στα παράλια του Ιονίου Πελάγους. Τους πήρε περισσότερο από οκτώ ώρες για να ολοκληρώσουν μια διαδρομή 235χλμ και 5839 μ. υψομετρικής διαφοράς, με συνολικές στάσεις μίας ώρας. Όπως στοχευμένα σχολίασε η Anemiek στο Strava της «empty the tank (again)»…

Day 8

Anemiek Van Vleuten

Η εξωφρενική πορεία της Mitchelton Scott δεν τελείωσε εκεί. Το επόμενο πρωί η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και η –αντρική- ομάδα της, συνέχισαν να κινούνται βόρεια γράφοντας 222χλ και 4585μ υψομετρικής διαφοράς σε κάτι λιγότερο από οκτώ ώρες. Το σούρουπο τους βρήκε να δειπνούν λίγο έξω από το Salice, με θέα ξανά στο Ιόνιο.

Day 9

Anemiek Van Vleuten

Οι τελευταίες δύο ημέρες αυτού του εντυπωσιακού training tour συνέχισαν να «κοιτάζουν» βόρεια. Σκοπός της ομάδας ήταν να φτάσει στο Μπάρι και το κατάφερε με δύο ακόμα προπονήσεις, των 202 και 240 χιλιομέτρων, αμφότερες άνω των 3000 μέτρων υψομετρικής διαφοράς.

Day 10

Anemiek Van Vleuten

Σε αυτές τις εννιά ημέρες, με μόλις μια χαλαρή μέρα όπου δεν καλύφθηκε απόσταση από τη Σικελία προς το Μπάρι, η MTS έγραψε 1800 χιλιόμετρα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αθροιστικό νούμερο, είναι βέβαιο πως τα μέλη της αντρικής ομάδας δεν πίεσαν έντονα τον οργανισμό τους, επικεντρώνοντας την προπόνηση στο χτίσιμο μιας γερής βάσης, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ολόκληρη η αγωνιστική σεζόν.

Το εντυπωσιακό είναι πως η Anemiek κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το απαιτητικό camp, με αποστάσεις που ξεπερνούσαν τα χιλιόμετρα πολλών γυναικείων αγώνων. Μένει να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτό το μεγάλο προπονητικό φορτίο αγωνιστικά και αν θα καταφέρει η 37-χρονη Ολλανδέζα να φέρει νίκες με τα χρώματα της ίριδας στην πλάτη.

Πέτρος Γκαζώνης – cycling tech coach myathlete.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH