ανάβαση Ελάτης

Γνωριμία Mε Tην Aνάβαση Ελάτης.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η ποδηλατική ομάδα 1000 Δέντρα, διοργάνωσε ένα προπονητικό τριήμερο με βάση την Καλαμπάκα, δίπλα στα επιβλητικά Μετέωρα. Από το μενού του τριημέρου δεν θα μπορούσε να λείπει ένα πέρασμα από την πιο διάσημη ανάβαση του νομού, την ανάβαση Ελάτης.

Το πολύχρωμο πελοτόν των περισσότερων από τριάντα αναβατών, ξεκίνησε όπως κάθε μέρα από την Καλαμπάκα και κινήθηκε προς το Βαλτινό, περνώντας πάνω από ποταμό Πηνειό. Κινούμενο νότια, παράλληλα με την οροσειρά του, έμοιαζε σαν να ψάχνει τρόπο να ξεπεράσει το εμπόδιο των ορθοπλαγιών της Πίνδου που φυλάνε εδώ και αιώνες πίσω τους τον παράδεισο των Τζουμέρκων και αποτελούν το «ζέσταμα» στην ανάβαση Ελάτης.

photo: Matthew Miller

Το πέρασμα της Πύλης

Το πέρασμα που έψαχναν βρισκόταν είκοσι χιλιόμετρα παρακάτω, στην Πύλη Τρικάλων. Όπως ο ποταμός Πορταϊκός, έτσι και οι άνθρωποι, είχαν βρει πως το πέρασμα της Πύλης ήταν το πιο φιλόξενο για όσους ήθελαν να βγουν από την κοιλάδα – ή να μπουν στην περίπτωση του ποταμού – και να κινηθούν στα ορεινά του νομού.

Από την Πύλη, ξεκινάει η ανάβαση Ελάτης, τραβερσάροντας τις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα για να ξεκορφίσει λίγα χιλιόμετρα πριν το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, σε υψόμετρο 1250 μέτρων.

ανάβαση Ελάτης 2
photo: Matthew Miller

Ανάβαση Ελάτης:στα πρώτα χιλιόμετρα.

Στα πρώτα χιλιόμετρα, η ανάβαση είναι στρωτή και το έντονο υδάτινο στοιχείο των παραπόταμων του Πηνειού γεμίζει το μάτι με πλατάνια και σφένδαμους, ενώ η υγρασία της ασφάλτου  βρίσκει καταφύγιο κάτω από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων. Λίγο παραπάνω, το βλέμμα αρχίζει να γεμίζει με ελατοσκέπαστες πλαγιές. Το πρώτο χωριό που συναντά ο διαβάτης, βρίσκεται στο έκτο χιλιόμετρο της ανάβασης. Είναι ο Άγιος Γεώργιος και αποτελεί ένα καλό σημάδι πως σε δύο χιλιόμετρα βρίσκεται η Ελάτη. Δεκάδες ποδηλατικές αναβάσεις έχουν διοργανωθεί στην περιοχή ανά τα έτη, με τον τίτλο «ανάβαση Ελάτης». Το μήκος της διαδρομής μέχρι το συγκεκριμένο χωριό είναι εννέα χιλιόμετρα και το υψόμετρο αγγίζει τα 920 μέτρα, όμως το τραβερσάρισμα στις πλαγιές του Κόζιακα δεν τελειώνει εκεί. 

ανάβαση Ελάτης 3
photo: Matthew Miller

Ο δρόμος μετά την Ελάτη.

Ο δρόμος μετά την Ελάτη συνεχίζει με άστατες κλίσεις που, πότε φτάνουν αρνητικά νούμερα και πότε διψήφια θετικά. Το τοπίο σε αυτό το σημείο είναι μαγευτικό, αφού αργά και σταθερά ο αναβάτης περνάει πάνω από το ελατόδασος και μπορεί να θαυμάσει από ψηλά το μεγαλείο του. Οι γύρω κορυφές, σταθερά χιονισμένες κατά τους χειμερινούς μήνες, χαζεύουν το μάταιο λαχάνιασμα όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από το αδυσώπητο χέρι της βαρύτητας. Σαν κερασάκι στη τούρτα έρχεται ένα 10% στα τελευταία μέτρα πριν το ξεκόρφισμα, για να δώσει μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια.

ανάβαση Ελάτης 4
photo: Matthew Miller

Η ανάβαση Ελάτης σε νούμερα.

Το συνολικό μήκος της ανάβασης είναι 15 χιλιόμετρα και η μέση κλίση βρίσκεται στο 6%, δίνοντας μια συνολική υψομετρική διαφορά 827 μέτρων.

Ο δρόμος μετά το τέλος της ανάβασης συνεχίζει να κινείται βόρεια, κατηφορίζοντας μέσα στις κοιλάδες της Πίνδου και περνώντας από μικρούς οικισμούς, για να βγει ξανά δίπλα στην Καλαμπάκα από τα ανατολικά. Στο σύνολό της μια τέτοια κυκλική διαδρομή είναι της τάξης των 120 χιλιομέτρων, με περίπου 1900 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς.

Ένα οδοιπορικό που θα πρέπει να υπάρχει στο ενεργητικό κάθε ποδηλάτη.

Πέτρος Γκαζώνηςcyclist, cycling coach myathlete.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH