Κρεατίνη: Μύθος και πραγματικότητα

Κρεατίνη: Μύθος και πραγματικότητα

     Όπως είναι ευρέος γνωστό, η ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια στην ύπαρξη αυτής οφείλεται η ικανότητα του ανθρώπου να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί! Από την προπόνησή του μέχρι και να ανοιγοκλείνει τα μάτια του! Η διάσπαση και η επανασύνθεση της ATP πραγματοποιείται ανά πάσα στιγμή στον οργανισμό μας. Ένας τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό είναι η διάσπαση της φωσφοκρεατίνης (PC).

    Από αυτό προκύπτει ότι ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων κρεατίνης στον οργανισμό μας, θα είχε σαν αποτέλεσμα η επανασύνθεση της ATP μέσω της διάσπασης της PC να διαρκεί περισσότερη ώρα. Έτσι, ο οργανισμός θα καθυστερούσε να κουραστεί και κατ’ επέκταση να παράξει γαλακτικό οξύ, η συγκέντρωση του οποίου σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό προκαλεί παύση της οποιαδήποτε δραστηριότητας.

  • Δεν είναι Ντόπινγκ

    Η χορήγηση εξωγενούς κρεατίνης  είναι αρκετά παρεξηγημένη. Έρευνες έχουν δείξει ότι χορήγηση συμπληρωμάτων κρεατίνης δεν επιφέρει καμία παρενέργεια σε υγιή άτομα. Η φόρτιση με κρεατίνη δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από αυτήν των υδατανθράκων καθώς  και στις 2 περιπτώσεις  λαμβάνονται υψηλές ποσότητες  διατροφικού συστατικού με στόχο την ενίσχυση των αποθεμάτων ενός ενεργειακού συστήματος. Η χορήγηση κρεατίνης  δεν χαρακτηρίζεται ως ντόπινγκ. Αντίθετα αποτελεί ένα αποδεκτό διατροφικό συμπλήρωμα.

Πηγή: Εγοφυσιολογία Κλεισούρα Βασίλη και McGill

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH