Καφεΐνη

Καλημέρα με πρωινό καφέ! Είναι σενάριο απαραίτητο για τους περισσότερους η καλή μέρα να ξεκινάει με μια γερή δόση καφεΐνης*. Ειδικά, αν μετά ακολουθεί προπόνηση,  πολλοί θα επιδιώξουμε ίσως και διπλή δόση.  Η καφεΐνη φαίνεται ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργογόνο βοήθημα σε δόσεις που είναι ασφαλείς και νόμιμες (το νόμιμο όριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι της τάξης των 8-10mg/kg).

Γιατί;

  1. Μπορεί να αυξήσει την ετοιμότητα και να βελτιώσει το χρόνο αντίδρασης. Με μέτρο όμως: Δόσεις 200mg έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές ενώ δόσεις 400mg μπορεί να αυξήσουν τη νευρικότητα.
  2. Μπορεί να αυξήσει το χρόνο μέχρι εξάντλησης κατά την άσκηση στο 100% της VO2max κάτι που μάλλον αποδίδεται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως η αντίληψη της κόπωσης!
  3. Πρόσληψη καφεΐνης πριν αλλά και μετά την άσκηση οδηγεί σε εξοικονόμηση γλυκογόνου αλλά και ταχύτερη αποκατάστασή του.
  4. Παρότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων κατά την άσκηση, παραμένει αμφισβητούμενο αν ενισχύεται έτσι και ο μεταβολισμός τους
  5. Η καφεΐνη είναι διουρητικό και παράλληλα διεγείρει το μεταβολισμό. Παρ’όλα’αυτά δεν επιδρά αρνητικά στο ισοζύγιο υγρών κατά την άσκηση. Θεωρητικά, η αυξημένη απώλεια νερού και ο ενισχυμένος μεταβολισμός πριν την άσκηση μπορούν να βλάψουν την απόδοση σε ζεστό και υγρό περιβάλλον εξαιτίας μείωσης στο ρυθμό εφίδρωσης και υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Πάραυτα, οι έρευνες δεν έχουν δείξει πως η κατανάλωση αθλητικών ποτών με καφεΐνη κατά την διάρκεια της άσκησης δεν αυξάνει την παραγωγή ούρων.
  6. Ο πληθυσμός χωριζόμαστε σε ευαίσθητους και μη στην καφεΐνη, δηλαδή σε εκείνους που επωφελούνται και σε εκείνους που δεν επωφελούνται. Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι που είναι υπερ-ευαίσθητοι, δηλαδή αντιδρούν έντονα και επιζήμια στην κατανάλωση καφεΐνης πχ ταχυπαλμίες ή έντονη γαστρεντερική κινητικότητα.

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την καφεΐνη ως πιθανό εργογόνο βοήθημα είναι καλό να πειραματιστείτε με τη χρήση της στην προπόνηση πριν την χρησιμοποιήσετε σε κάποιον αγώνα. Μπορείτε να τρέξετε περιοδικά με και χωρίς καφέ ή άλλη πηγή καφεΐνης και κρίνετε πώς λειτουργεί σε εσάς.

* (Η μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη ενός ροφήματος καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ είναι περίπου 85 mg ανά 150 mL (1 φλιτζάνι), του στιγμιαίου καφέ 60 mg, του “ντεκαφεϊνέ” 3 mg, του τσαγιού από φύλλα ή από φακελάκι 30 mg, του στιγμιαίου τσαγιού 20 mg και ενός ροφήματος κακάο ή ζεστής σοκολάτας 4 mg. ‘Ενα ποτήρι (200 mL) ενός καφεϊνούχου αναψυκτικού περιέχει 20 έως 60 mg καφεΐνης. )

About the Author :

One Comment

  1. Pingback:Καφεΐνη και αντοχή | Runningcrete.gr

Comments are closed.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH